Te doare spatele? Cauzele pot multiple, însă printre acestea poți să ai și o hernie de disc. Așa că, înainte de a află cum să o tratezi, ar trebui mai întâi să știi ce este hernia de disc și ce duce la apariția acesteia.

Ce este o hernie?

O hernie este o problemă apărută la nivelul discului intervertebral. Termenul medical pentru hernie este Hernia Nucleus Pulposi (HNP). O hernie de disc implică o străpungere sau ruptură a miezului pulpos care formează discurile intervertebrale. Cu alte cuvinte, o hernie este un disc intervertebral bombat sau protuzie discala. Hernia poate să apară la orice vârstă, de la tineri până la persoane în vârstă. Uneori, aceasta se poate vindeca de la sine, alteori este nevoie de tratament. În cele mai grave cazuri se ajunge la intervenția chirurgicală.

Care sunt simptomele unei hernii?

Simptomele herniei de disc au fost resimțite de o mare parte din noi, măcar odată. Cei care suferă de hernie de disc vor experimenta dureri de spate paralizante, durere severă radiantă la un picior, fese sau picior. Durerea poate radia și către ambele picioare. Uneori se simte o senzație de amorțeală, furnicături sau arsură la nivelul piciorului. Oricare dintre simptomele de mai sus poate indică o protruzie discala.

Care sunt cauzele unei hernii?

În general, se crede că cele mai multe hernii sunt cauzate de o postură incorectă când stăm pe scaun, dacă ridici lucrurile într-un mod greșit sau adopți o postură de lucru greșită. Acestea sunt cele mai comune cauze pentru o hernie. Însă o hernie poate fi cauzată și de suprasolicitare. Dacă jobul tău constă în a depune muncă fizică grea, atunci, în timp, poți experimenta o hernie de disc. A conduce mult timp, va crește, de asemenea, riscul apariției unei hernii, sau dacă ai un loc de muncă sedentar. Oricum, să stai prea mult în aceeași poziție nu este niciodată bine.

Stresul este, de asemenea, un mare vinovat și prin asta nu ne referim la faptul că durerea de spate este „în mintea ta”. Stresul trimite semnale de la corp la creier care sunt clasificate drept durere. Deci experimentezi durere!

Uneori există o cauză acută pentru o hernie, cum ar fi un accident. După cum observi, există o mulțime de situații care pot duce la o hernie de disc.

De unde știi dacă ai hernie?

Dacă crezi că ai putea avea o hernie de disc, este logic să aflii cât mai multe posibil înainte de a apela la un tratament. Desigur, pe internet și pe forumuri medicale găsești o mulțime de informații care te pot ajuta cu întrebarea dacă ai o hernie. Poți determina dacă ai o hernie pe baza simptomelor. Totuși, cel mai bine este să vorbești cu un medic. Hernia de disc poate fi descoperită de un medic ortoped, neurolog sau un specialist în fizioterapie. Oricare dintre aceștia, după o examinare fizică, poate recomandă pacientului o radiografie, un RMN sau CT.

În cât timp te poți vindeca de o hernie?

Cele mai multe hernii dispar de la sine în câteva săptămâni sau luni, așa cum am specificat mai sus. Dacă hernia este cauzată, de exemplu, de o postură greșită, poți să îmbunătățești această situație dacă îți vei corectă postura și vei face anumite exerciții fizice. De fapt, dacă ai o criză a herniei de disc, este important să continui să te miști! Acest lucru vă ajută să te recuperezi mai repede.

Efectuarea exercițiilor corecte accelerează și mai mult procesul de vindecare. Dacă hernia are o cauză clar acută, cum ar fi după un accident, poți cel mai bine este să vezi un medic.

Ce opțiuni de tratament există?

În principiu, poți alege să nu faci nimic, să aștepți și să dai corpului tău șansa de a repara singur hernia. Totuși, există tratament hernie de disc fara operatie. Poți opta pentru medicamente pentru combaterea durerii, deși acest lucru nu înlătură cauza, dar poate ameliora durerea. Majoritatea specialiștilor sunt în favoarea unui program de exerciții țintite sau anumite practici de fizioterapie, kinetoterapie și așa mai departe. Există o mulțime de tratamente disponibile în clinici specializate, pe care pacienții le pot încerca.

Poți opta și pentru o intervenție chirurgicală, dar fiecare procedură invazivă prezintă un risc, poate mic, dar un risc totuși. Exercițiile fizice, pe de-o parte, mai ales dacă nu experimentezi un caz grav de henrie, sunt recomandate de aproape toți medicii și specialiștii. Dacă suferi de hernie, este important să faci primul pas pentru a face ceva în privința ei. Poți începe cu un program de exerciții simplu. Unele exerciții pot într-adevăr să agraveze hernia și, desigur, nu asta este intenția. Ai nevoie de exerciții specifice care să reducă presiunea discurilor intervertebrale și să permită discurilor intervertebrale să se vindece din nou corect. Vei avea nevoie și de exerciții pentru întărirea mușchilor coloanei vertebrale, mai ales la cel mai profund nivel al spatelui.

Mușchii au o funcție foarte importantă în cazul herniei de disc. Mușchii antrenați ne ajută să ne menținem corpul sănătos și să nu experimentăm astfel de cazuri de durere. Problema este că mulți dintre noi nu folosim mușchi pe perioade lungi de timp și acest lucru se vede. Prin urmare, este imperativ să începem să lucrăm pentru întărirea mușchilor spatelui și gâtului. Nu vei vedea întotdeauna rezultate imediate. La urma urmei, ceea ce nu ai făcut în luni sau ani nu se va remedia brusc. Dar trebuie să începi de undeva. Odată ce ai făcut primul pas în direcția corectă, vei vedea că vei obține rezultate pe termen lung. În plus, există și exerciții de corectare a posturii, care au ca scop eliminarea cauzelor problemelor discului intervertebral.

Specialiștii indică că nu există niciodată vreun beneficiu după o operație de hernie. Ei susțin faptul că după 1 an nu pare să existe niciun avantaj pentru persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală în comparație cu persoanele care au optat la un alt tratament. Așadar, mergi la medic și încearcă un tratament neinvaziv, care să te ajute să scapi de hernia de disc.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri