Spatiul aerian al Romaniei nu va fi afectat, cel putin in urmatoarele 48 de ore, de cenusa provenita de la eruptia vulcanului din Islanda, potrivit directorului general al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), Bogdan Donciu.
"Este bine ca nu a batut vantul. Deocamdata, pe termen scurt, adica 48 de ore, nu vom avea probleme", a afirmat Donciu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, in Romania sunt sanse mici sa ajunga cenusa vulcanica. "Vom incerca sa nu ajungem la restrictii de spatiu aerian decat daca este absolut necesar. Nu cred ca o sa ajunga cenusa, dar probabil va ajunge ceva praf vulcanic, mai putin daunator", a spus Donciu, prezent la un eveniment de aniversare a 20 de ani de la infiintarea ROMATSA.

El a mai spus ca este posibil ca anumite curse sa fie anulate, deoarece alte tari din Europa pot fi afectate de norul vulcanic.

Cenusa eliberata in atmosfera de vulcanul islandez Grimsvötn a determinat primele perturbari ale traficului aerian din nordul Europei, desi activitatea vulcanului s-a diminuat in cursul zilei de luni, relateaza AFP.

Autoritatea britanica de reglementare a traficului aerian, NATS, a anuntat ca norul de cenusa ar putea ajunge in zona Scotiei inca din noaptea de luni spre marti, ceea ce l-a determinat pe presedintele american, Barack Obama, sa plece mai devreme din Irlanda catre Londra.

"Ca urmare a previziunilor care indica prezenta unor cantitati semnificative de cenusa vulcanica in spatiul aerian scotian", compania British Airways a decis, ca masura de precautie, sa suspende legaturile aeriene cu Scotia pana la ora locala 14.00 (16.00, ora Romaniei).

Si compania olandeza KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam si nordul Marii Britanii, dupa ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seara si marti dimineata, in majoritate curse interne in Scotia, dar si catre Birmingham si Belfast. La randul lor, companiile Aer Lingus si Easyjet au suspendat zborurile catre Scotia si nordul Angliei.

Organizatia europeana pentru securitate aeriana Eurocontrol a apreciat insa ca nu se asteapta la inchiderea spatiului aerian nici marti, chiar daca norul de cenusa vulcanica va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joi in Franta si nordul Spaniei, in cazul in care emisiile vulcanice isi vor mentine intensitatea.

Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a inceput sa erupa sambata, norul de fum ridicandu-se, in primele ore, pana la o inaltime de circa 20 de kilometri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri