Curtea Constitutionala a decis ca sunt neconstitutionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constitutiei, trimis de presedintele Traian Basescu, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale, potrivit Mediafax.

In urma analizarii eventualelor incalcari ale drepturilor fundamentale, judecatorii constitutionali au stabilit, printre altele, ca sunt neconstitutionale prevederile referitoare la eliminarea prezumtiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentara si ministeriala, componenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Asociatia Magistratilor din Romania afirma ca prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor este un efect logic si un corolar al prezumtiei de nevinovatie, consacrata tot printr-o norma de rang constitutional. Asadar, modificarea preconizata relativizeaza prezumtia de nevinovatie si o goleste de continut, relativizand in acelasi timp si principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate privata, ca drept fundamental.

Judecatorii constitutionali au considerat ca sunt incalcate drepturi fundamentale in ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constitutiei prevede ca in CSM sa fie alesi mai multi reprezentanti ai societatii civile si ca presedintele Consiliului poate proveni din randul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecator sau procuror la conducerea CSM incalca drepturi constitutionale, in opinia CC.

AMR spunea ca propunerea unui numar atat de mare din randul societatii civile (sase fata de doi cat prevede actuala reglementare constitutionala-n.r.) in structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezinta o diformitate de reglementare in privinta puterii judecatoresti, din moment ce nicio alta putere in stat nu include in structura ei reprezentanti ai societatii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din randul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constitutionale exprese.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 9 iunie, Curtii Constitutionale proiectul legii de revizuire a Constitutiei, pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis impreuna cu avizul Consiliului Legislativ, anunta Presedintia, intr-un comunicat de presa.

Presedintia preciza ca, ulterior, proiectul de revizuire insotit de avizul Cosiliului Legislativ si de decizia Curtii Constitutionale va fi inaintat Parlamentului, in vederea dezbaterii si adoptarii lui.

Pe de alta parte, Asociatia Magistratilor spunea ca, desi puterea judecatoreasca nu este indicata ca o componenta a puterilor in stat, proiectele Guvernului si Presedintiei de revizuire a Consitutiei ii aduc grave ingradiri, transformand independenta intr-un simplu termen sinonim cu subordonarea si controlul politic.

Presedintele Traian Basescu a adresat formatiunilor parlamentare invitatia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea
teritoriala si revizuirea Constitutiei, USL fiind invitata de la ora 14.00, iar reprezentantii coalitiei de la ora 16.00.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dancila: Eu am muncit 24 de ore din 24, nu ca Iohannis