Presedintele Traian Basescu a declarat ca a adresat Guvernului rugamintea ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura, precizand ca premierul a si dispus o asemenea masura, scrie Mediafax.

Basescu a afirmat ca a propus Guvernului sa aiba "o abordare extrem de serioasa" legata de achizitiile publice, anume incetarea trimiterii pentru decontare, la Bruxelles, a facturilor pe proiecte cu finantare europeana, cu exceptia celor pe agricultura.
El a adaugat ca premierul a dispus aceasta masura, pe care a caracterizat-o "corecta si necesara".

Basescu a explicat ca, daca auditul Comisiei Europene constata nereguli in derularea unor astfel de proiecte, banii se retrag si sumele se diminueaza.

"Va aduceti aminte de acele audituri facute de Comisia Europeana, va aduceti aminte de auditul la drumuri, in judetul Teleorman si Ilfov? Vreau sa stiti ca am propus Guvernului sa aiba o abordare extrem de serioasa legata de achizitiile publice. Marea problema este, pe de o parte, respectarea procedurilor si caietele de sarcini care duc catre un anume castigator si, pe de alta parte, cresterea pretului in executie. Sunt doua ministere, Transporturile si Dezvoltarea, care au limitat posibilitatea cresterii pretului cu 50%. Prin ordine ale ministrilor se poate incasa maximum 10% peste valoarea contractului, dar tot nu e suficient", a continuat presedintele.

El a afirmat ca, prin constatarea de catre Comisia Europeana a unor nereguli in contractele finantate de UE, Romania risca "o mare problema" in alocarea fondurilor europene, astfel ca a discutat cu premierul si cu alti ministri ca Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, pe lucrari executate de orice natura: transporturi, dezvoltare, mediu si mai putin agricultura.

Basescu a explicat ca Regulamentul Comisiei Europene precizeaza ca, atunci cand un audit european sau al Curtii de Conturi Europene depisteaza nereguli in derularea contractelor cu finantare europeana, banii se retrag si se diminueaza corespunzator suma alocata pe programe.

In schimb, a continuat el, daca eventualele nereguli sunt constatate de statul roman, iar acestea iau masuri de diminuare a sumelor alocate, atunci acestea pot fi realocate pe alte proiecte.

"Din acest motiv, cred ca masura pe care a dispus-o premierul, de a se verifica implementarea tuturor proiectelor aprobate si a nu se trimite facturi la Bruxelles, este corecta si necesara", a concluzionat Basescu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri