Guvernul va elimina taxa speciala perceputa in prezent la vama pentru masinile de transport marfa in regim international, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul, remorca sau semiremorca, taxa fiind contrara regulilor comunitare si neprevazuta in acordurile bilaterale in domeniu semnate de Romania.
Taxa a fost introdusa in 1975, iar sistemul de colectare a mai fos revizuit doar in 1992.

Astfel, legislatia in vigoare imputerniceste autoritatea vamala sa incaseze, la intrarea in tara, o taxa speciala in valuta, de 20 dolari pentru fiecare autovehicul si remorca sau semiremorca folosite la transportul international de marfuri, scrie Mediafax. De la plata taxei sunt exceptate numai autovehiculele inmatriculate in Romania, precum si cele inmatriculate in tari care nu percep astfel de taxe pentru vehicule romanesti.

Avand in vedere aceste exceptii, Executivul a stabilit, in 2003, o lista a statelor care nu sunt scutite de la plata acestei taxe si pe care figureaza inca Irlanda, Norvegia, Potrugalia si Turcia, masinile de transport marfa inmatriculate in aceste state fiind taxate si in prezent pentru trecerea frontierei.
Taxa va fi insa eliminata in conditiile in care impunerea unei astfel de plati incalca normele comunitare in domeniu.

"Perceperea unei astfel de taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fie de catre autoritatile romane, fie de catre alte state membre UE mijloacelor de transport rutiere inmatriculate in Romania, este contrara acquis-ului comunitar, iar acordurile bilaterale in domeniul transporturilor rutiere internationale, incheiate de Romania, nu prevad plata unei taxe speciale pentru indeplinirea formalitatilor vamale, fapt confirmat si Uniunea Nationala a Transportatorilor", se arata in actul normativ pregatit de Guvern pentru eliminarea taxei.

Anul trecut, incasarile rezultate din aplicarea acestei taxe au totalizat 650.784 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri