O cascada de cocktailuri colorate a fost pusa in miscare de cei 12 barmani care au concurat in prima etapa a Barmaniadei, fiecare trebuind sa prepare sase astfel de bauturi intr-un timp cat mai scurt si sa nu verse vreo picatura din continut, zeci de oameni incurajandu-i, marti seara, in Capitala, scrie Mediafax.
Cea de-a treia editie a competitiei Barmaniada - in urma careia va fi ales "Barmanul Anului 2011 in Romania" - a debutat marti, la Tonka Soul Cafe din Bucuresti, cu proba de speed service. Barul s-a umplut de oameni, veniti sa-si incurajeze prietenii concurenti, sau doar sa asiste la show, muzica a bubuit, iar bautura a curs controlat, fiecare concurent avand de respectat sase retete de cocktail trase la sorti si de servit doua beri si fiind pusi in fata cronometrului, dar si a recordului de anul trecut de 1,21 de minute.

Competitia a debutat cu un show de flair, facut de barmanii experimentati, dupa care cei 12 concurenti, selectati din 30 de barmani care s-au prezentat marti la preselectii, au trecut rand pe rand in spatele barului si au preparat margarite, kamikaze, cosmopolitan, pina colada, dar si amestecuri mai simple ca votca si suc de mere sau gin tonic.

In total au avut de invatat 70 de retete, pe bilete avand fiecare amestecuri de alcool cu suc si bauturi preparate cu shakerul, blenderul sau din mai multe ingrediente turnate toate odata direct in pahar. Fiecare concurent la etapa de speed service a avut de servit in timp record doua beri, doua long drinks, un cocktail martini, un cocktail frozen, un iced tea si un cocktail multi liqueur. "Creatiile" de la fiecare participant au fost impartite audientei.

Timpul in care s-au incadrat concurentii a variat de la circa 1,30 de minute la aproximativ 1,50 de minute, dar acesta nu a fost singurul criteriu pentru desemnarea castigatorilor. Depunctarile s-au facut pentru orice strop care pica alaturi, punerea unui ingredient gresit sau a paiului gresit in pahar.

La final, inainte de anuntarea premiilor, un nou show de flair oferit de trei barmani, in timp ce in fata barului evoluau trei dansatori din trupa Modi Dance, s-a desfasurat in fata audientei care batea din palme si a concurentilor care isi asteptau rezultatele.

Mai intai, au fost oferite doua premii speciale unor participanti la preselectie care s-au remarcat, dar nu au obtinut un punctaj suficient de mare per total pentru a intra in etapa de speed service. Astfel, Bogdan Penciuc a fost premiat pentru ca a obtinut cel mai bun timp la preselectii - 1,28 de minute - iar premiul pentru "cocktail cu precizie" i-a revenit Ioanei Marian, una dintre cele doua barmanite care s-au prezentat la preselectie.
Castigatorii locurilor I, II si III, care au obtinut premii in valoare de 400 de euro, 250 de euro si respectiv 150 de euro si trofee, au fost in aceasta ordine: Marian Porumb din Cluj-Napoca (1,33 de minute), Andrei Tudosie din Bucuresti (1,34 de minute) si un alt clujean, Daniel Ursan (1,30 de minute), care isi serba ziua de nastere marti seara, publicul cantandu-i "La multi ani".

Marian Porumb a fost se pare o revelatie pentru juriu, el fiind pentru prima data intr-o competitie si fiind angajat ca barman de numai o luna, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Panfil, fondator Barmania - organizatorul concursului - si membru al juriului.

De altfel, dintre cei 30 de barmani care au participat la preselectia pentru etapa de speed service, 12 au fost din Cluj-Napoca, un centru puternic al bartendingului din tara, acestia venind impreuna ca o echipa, a precizat Panfil. La preselectie au participat barmani cu varste curpinse intre 19 si 30 de ani, a mai spus acesta.

Juriul a fost alcatuit din Tug van Den Bergh, fondatorul World Flair Association (WFA), Mihai Tarcea, unul dintre pionierii bartendingului din Romania, tot din Cluj-Napoca, Sergiu Biris, detinatorul recordului de cel mai rapid barman la Barmaniada de anul trecut, cu un timp de 1,21 de minute, Costin Gache, vicepresedintele Asociatiei Barmanilor Profesionisti din Romania (ABPR), Liviu Croitoru, din Iasi, care a reprezentat Romania la Campionatul International de Flair de la Singapore, Bogdan Gheorghiu, manager de bar din Timisoara, Mihai Diaconu, din Cluj-Napoca, Mihai Panfil si Bogdan Nicolae, din partea Barmania.

Proba de speed service de marti seara este prima provocare dintr-o serie de sase etape. Concurentul cu cele mai multe puncte acumulate de-a lungul tuturor probelor de concurs va fi desemnat "Barmanul Anului 2011 in Romania", premiul acordat fiind de 1.000 de euro si o croaziera pentru doua persoane.

Cele sase etape ale competitiei sunt: Speed Service - 26 iulie, Bere - 30 august, Barista - 27 septembrie, Mixologie - 25 octombrie, Sommelier - 22 noiembrie, Working Flair & Exhibition - 13 decembrie.

Aflata la cea de-a treia editie, Barmaniada este organizata de Barmania si Tonka Soul Cafe. Detinatorii titlului de Barmanul Anului la editiile precedente sunt: Marjan Kukuneshoski (Make) in 2009 si Sergiu Biris in 2010.

Barmania este o companie ce ofera suport pentru specializarea barmanilor si are ca scop principal cresterea nivelului profesional si de cunostinte al barmanilor din Romania. Barmania ofera servicii de training, consultanta, catering pentru evenimente si spectacole. Potrivit reprezentantilor Barmania, cei care se remarca in cadrul Barmaniadei castiga si recunoastere in randul managerilor de bar, dar cei mai multi nu raman la servirea in localuri, ci sunt solicitati pentru evenimente speciale si ajung la competitiile internationale.

Barmaniada este cea mai complexa competitie anuala de bartending din Romania. Obiectivul ei este sa dezvolte nivelul de profesionalism din spatele barului si sa creeze o comunitate de barmani care sa interactioneze si sa faca schimb de experienta, punand din ce in ce mai mult accent pe evolutie in meseria lor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri