Firma Gama Verde, apartinand fratelui sefului CJ Vrancea, care a montat gazonul pe Arena Nationala, este subantreprenor, neavand contract cu Primaria Capitalei, ci cu compania constructoare Max Bogl, iar problemele inregistrate la meciul cu Franta sunt puse pe seama ambientului si microclimatului, scrie Mediafax.
"Noi am pus gazonul, e notoriu de acum. Nu exista un contract cu Primaria, noi suntem sub-antreprenori, avem contract cu Max Bogl. E adevarat ca gazonul a fost adus din Italia. Exista si o explicatie pentru care a cedat. Exista explicatii de natura agronomica raportate la arhitectura arenei, la conditiile de acolo, vizavi de vegetatie. De factorul vegetativ de acolo. Nu exista alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii.

Pur si simplu, conditiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, astia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrari, dar nu au existat astfel de probleme, pentru ca nu erau intr-un astfel de cadru hiperbetonat, hiperinchis. E o chestie inedita amplasarea lui. Aceeasi problema s-a intamplat si la Commerzbank-Arena din Frankfurt, primul model al Arenei Nationale. Si ei au avut probleme si au trebuit sa-l schimbe, apoi dupa un timp s-au gasit si niste solutii tehnice, care sa suplineasca contactul direct cu ambientul", a declarat un reprezentant al firmei, care nu si-a declinat identitatea.

Gazonul Arenei Nationale a cedat, marti seara, dupa jumatate de ora de joc din meciul Romania - Franta, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucati de gazon s-au desprins deja pe toata suprafata de joc. Situatia a fost criticata atat de jucatori, cat si de presa romaneasca si franceza.

Dupa meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat ca gazonul s-a prezentat mai bine decat se astepta el si ca, din punct de vedere organizatoric, nu au existat "balbe".

Miercuri, Oprescu a declarat ca ca municipalitatea nu a semnat receptia lucrarilor de pe National Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a "stricat" toata constructia, fiind un prejudiciu moral si de imagine.

"Eu am vazut gazonul la antrenament, m-au asigurat ca n-o sa fie chiar asa groaznic. Stricam o constructie cu asa gazon, este un prejudiciu moral si de imagine", a spus Oprescu.

Edilul a subliniat ca gazonul nu este platit si ca se va intalni miercuri cu constructorul pentru a cere o explicatie.
"Gazonul a fost pus prea tarziu, trebuia pus cu trei-patru luni inainte de meci. Azi (miercuri, n.r.) i-am chemat sa dea explicatii, sa vad ce au de gand la urmatorul meci, pe 15", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Edilul a spus ca nu va semna receptia lucrarilor de pe National Arena pana cand nu va fi totul in regula.

Constructorul National Arena este consortiul Astaldi (Italia) - Max Bogl (Germania).

De altfel, inca de luni Primaria Generala anuntase ca gazonul de pe Arena Nationala s-a deteriorat din cauza conditiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate si lipsa precipitatiilor - urmand ca portiunile afectate sa fie inlocuite. Gazonul de pe Arena Nationala a fost achizitionat din Italia si a fost montat de o firma specializata in executia terenurilor de fotbal, tot din Italia.

Primaria preciza ca rulourile de iarba au fost montate in luna iulie, iar terenul de joc era pregatit inca din data de 10 august pentru desfasurarea meciului de fotbal Romania-Argentina si ca stadionul. a fost realizat in vederea desfasurarii finalei Europa League din 2012, perioada in care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare.

"Este important de mentionat ca gazonul necesita timp pentru maturizare. Dupa aceasta data (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar si lipsa precipitatiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzatoare a radacinilor, astfel incat sa se asigure o legatura puternica intre ruloul de iarba si stratul suport. Acest fenomen este des intalnit la stadioanele noi, unde vegetatia a avut nevoie de cateva luni pentru a realiza o legatura foarte stransa cu stratul suport: vezi Parc de Prince - Paris, Commerz Bank Arena - Frankfurt si altele", mentiona municipalitatea.
De asemenea, comunicatulm Prima-riei nota ca terenul de joc nu a fost receptionat si achitat de Primarie catre Antreprenor, urmand ca acest lucru sa se faca numai dupa probarea lui, adica efectuarea unor jocuri oficiale.

"Tinand cont de problemele care apar intotdeauna la primele meciuri desfasurate pe un gazon nou, Municipalitatea a avut de ales intre a lasa gazonul sa se maturizeze, nefolosind stadionul, si riscul de a se distruge intr-o anumita proportie, urmand ca acesta sa fie inlocuit. (In cazul in care gazonul se deterioreaza, costurile sa fie suportate de organizatorul evenimenentului - club de fotbal etc.). Firma de specialitate care a executat lucrarile de gazon, aleasa de Antreprenorul general al lucrarii, a fost preaatita pentru aceasta posibilitate", se mai arata in comunicat.
Primaria mai anunta ca "gazonul a fost achizitionat din Italia si a fost montat cu echipamente specifice de o firma specializata ii executia terenurilor de fotbal tot din Italia".

Firma Gama Verde apartine lui Adrian Oprisan, fratele presedintelui CJ Vrancea Marian Oprisan, si are sediul in Focsani. Firma are ca obiect principal de activitate "Activitati de intretinere peisagistica". Administratori sunt Aurelia si Adrian Oprisan.

Potrivit site-ului Gama Verde, aceasta a fost infiintata in 2004, fiind specializata in constructia, intretinerea terenurilor sportive cu gazon natural, executia de sisteme de drenaj, sisteme de irigatie, instalatii de incalzire/degivrare a trenurilor sportive, sisteme de monitorizare a temperaturii si umiditatii solului, piste de atletism, terenuri de tenis, imprejmuiri arene sportive.

Pe site-ul firmei se mai mentioneaza ca Gama Verde colaboreaza cu majoritatea detinatorilor importanti ai stadioanelor de fotbal de interes national din Romania. Pana in prezent, firma a construit si reabilitat in Romania peste 20 terenuri de fotbal de nivel national si international si a asigurat intretinerea anuala a peste 30 de astfel de terenuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri