Debitul redus al Dunarii nu impune, deocamdata, oprirea controlata a reactoarelor centralei nucleare de la Cernavoda, care asigura aproape 20% din productia de electricitate la nivel national utilizand pentru racirea unitatilor apa din Dunare, potrivit Nuclearelectrica, operatorul centralei, informeaza Mediafax.

"Nuclearelectrica urmareste cu atentie debitul Dunarii, impreuna cu Apele Romane. Deocamdata nu exista niciun pericol pentru siguranta productiei de energie la Cernavoda", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.

La randul sau, Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, a afirmat ca riscul opririi reactoarelor este minim.

Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei. Compania a fost nevoita, in 2003, sa opreasca un reactor nuclear - la acea data singurul functional - din cauza secetei, care a determinat scaderea debitului Dunarii.

Debitele Dunarii in sectorul romanesc se situeaza in aceste zile mult sub media multianuala a lunii septembrie, hidrologii anuntand ca scaderea va continua si in zilele urmatoare, ajungand la putin peste jumatate din valoarea de referinta intr-o saptamana.

Conform buletinului hidrologic elaborat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, incepand de marti debitul Dunarii la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, este stationar la valoarea de 2.600 de metri cubi pe secunda, sub media multianuala a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secunda.

Hidrologii se asteapta ca debitul sa ramana stationar si joi, de vineri acesta urmand sa scada usor. Prognoza arata ca pana in 21 septembrie debitul va ajunge, in sectiunea Bazias, la 2.400 de metri cubi pe secunda, a anuntat miercuri Administratia nationala "Apele Romane".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
"Dirijorul in alb" de la protestele din 10 august, mutat la Cernavoda