O particula care se deplaseaza cu o viteza ce depaseste viteza luminii, considerata o "limita de netrecut" in teoria relativitatii formulata de Einstein, a fost descoperita de o echipa internationala de cercetatori, informeaza Mediafax.
Potrivit masuratorilor efectuate de specialistii implicati in experimentul international "Opera", particulele neutrino - particule elementare ale materiei - au parcurs cei 730 de kilometri care separa laboratoarele Centrului european pentru cercetari nucleare (CERN) din Geneva de laboratorul subteran din Gran Sasso din Italia cu o viteza de 300.006 kilometri pe secunda, cu 6 kilometri pe secunda mai repede decat viteza luminii.

Savantii au cautat chiar si cea mai mica eroare in experimentul lor, fara a ajunge insa la un rezultat diferit: neutrinii par ca au calatorit intr-adevar mai repede decat lumina, sfidand astfel teoria relativitatii formulata de Einstein.

"Tinand cont de impactul urias pe care un asemenea rezultat ar putea sa il aiba asupra fizicii, masuratori independente vor fi necesare, pentru ca efectul observat sa poata fi infirmat sau confirmat oficial", afirma comunicatul CNRS.

Nu este vorba despre o reusita singulara: rezultatele publicate de CERN si CNRS reprezinta rodul a trei ani de cercetare si observare a peste 15.000 de neutrino, cu o marja de eroare record, ce reprezinta 10 miliardimi de secunda, informeaza 9AM.ro.

"Nu ma asteptam deloc la asa ceva, am petrecut sase luni pentru a reface totul de la zero", a declarat, joi, Dario Autiero, cercetator la Institutul de fizica nucleara din Lyon, coordonatorul departamentului de analiza a masuratorilor in cadrul experimentului "Opera".

Recalibrarea instrumentelor de masurare realizata de unii dintre cei mai reputati experti independenti, verificarea datelor topografice, a tunelului si a particulelor, chiar si deriva continentelor si seismul din L'Aquila au fost luat in calcul.

Citeste mai multe despre noua particula pe 9AM.ro.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri