Apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii intr-o situatie dificila in privinta aplicarii amenzilor, de pana la 500 lei, pentru proprietarii care nu au incheiat asigurare obligatorie pentru locuinta, a declarat, luni, 10 octombrie, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Emil Draghici, informeaza Mediafax.
"Primarii care fac parte din Asociatia Comunelor din Romania nu vor aplica amenzi cetatenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral si nu cred ca vreun primar care vrea sa fie reales se gandeste sa ii amendeze pe viitorii votanti", a afirmat Draghici, prezent la un eveniment de specialitate.

O declaratie similara a fost facuta de Draghici si in luna mai a acestui an.

"Chiar daca Legea 260/2008 ma obliga sa amendez proprietarii locuintelor neasigurate, personal, ca primar al localitatii Vulcana-Bai (judetul Dambovita), voi aplica intr-o prima faza doar avertismente, conform OUG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, pentru a ramane intr-o relatie amiabila cu acestia", spunea Draghici la acea vreme, care a adaugat ca fiecare primar trebuie sa isi informeze cetatenii la ce riscuri se expun daca nu-si asigura locuintele.

Potrivit legislatiei, aplicarea amenzii de catre primari se va face in baza listei cu proprietarii neasigurati pe care PAID o va intocmi si transmite autoritatilor locale. Prin compartimentul de specialitate, primarul va trimite in termen de trei zile de la data primirii listei scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre debitori.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a anuntat in luna iulie ca termenul limita pentru incheierea politei a expirat la 5 august. Alte interpretari ale legislatiei spun ca primarii vor putea aplica amenzi doar din luna august 2012.

Asociatia Comunelor din Romania (ACOR) numara peste 2.000 de localitati cu acest statut, din cele mai mult de 2.800 la nivel national. Draghici este presedintele ACOR din 2004.

Polita de asigurare este de 10 euro sau 20 de euro pe an, diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), iat valoarea asigurata a unei locuinte este de pana la 10.000 euro, respectiv pana la 20.000 de euro.

Locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Potrivit legii, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii, emisa de PAID, fie printr-una facultativa, incheiata cu o societate autorizata, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei. In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera cele trei riscuri.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,55 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

Potrivit datelor PAID, portofoliul societatii numara 790.000 de polite in vigoare in data de 6 octombrie.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri