Rezervele sigure de gaze naturale ale Romaniei, estimate sa acopere consumul in urmatorii 15 ani, ar putea creste dupa ce companiile care detin concesiuni de explorare vor incepe lucrarile in Marea Neagra, potrivit presedintelui Agentiei Nationale pntru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti.
"Vom ramane dependenti de importul de petrol in viitor, avantajul este ca pentru petrol este o piata mondiala si avem surse diverse de aprovizionare. In privinta gazelor naturale, depedenta de import este mai redusa, dar si aici productia este in scadere. Perspectivele imediate in privinta gazelor naturale sunt mai incurajatoare decat la petrol, existand posibilitatea de noi descoperiri in zone adanci si in Marea Neagra", a declarat joi Patruti, prezent la un seminar pe tema energiei, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, un rol important pentru asigurarea aprovizionarii cu gaze a Romaniei va fi crearea unei piete unice la nivel mondial, la fel ca in cazul petrolului.

Totodata, Patruti considera ca rezervele de gaze ale Romaniei vor creste prin viitoarele descoperiri de gaze neconventionale.

"Avem o estimare a resurselor nationale de gaze neconventionale, dar cercetarile sunt inca la inceput si asteptam desfasurarea lucrarilor de explorare care vor incepe cu Chevron pentru a vedea in ce masura pot fi confirmnate aceste estimari. O alta companie care cauta gaze neconventionale in Romania este MOL (Ungaria), in vestul tarii. De asemenea, si Sterling (Canada) si-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconventionale intr-un perimetru in Oltenia", a adaugat Patruti.

Unul dintre impedimentele explorarii gazelor neconventionale este reprezentat de impactul asupra mediului.

"Este delicat impactul exploatarii acestor gaze neconventionale asupra mediului, trebuie sa gasim raspunsuri in viitorul apropiat, avand in vedere scaderea productiei de gaze conventionale", a precizat seful ANRM.

Potrivit datelor prezentate de Patruti, rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane de tone, iar rezervele geologice se ridica la 2,02 miliarde de tone.

Rezervele sigure de gaze naturale se ridica la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi. Romania produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale.

"Aceste cifre vin din insumarea rezervelor actuale", a spus Patruti.

De asemenea, rezervele geologice de huila sunt de 1,4 miliarde tone, la o productie anuala de 2,3 milioane tone, iar rezervele geologice de lignit se ridica la 9,6 miliarde tone, la o productie anuala de 30 milioane tone.

"Huila si lignitului ne mai ajung cateva sute de ani. Ambele aceste resurse sunt folosite in principal pentu productia de energie electrica, si mai putin pentru productia de energie termica", a mai spus Patruti.

Printre companiile care detin perimetre concesionate in Marea Neagra se numara OMV Petrom, Exxon, Lukoil, Sterling si MOL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri