Peste trei sferturi (77%) dintre romani spun ca nu sufera de nicio boala cronica, iar peste jumatate dintre acestia isi apreciaza starea de sanatate ca fiind “buna”, “foarte buna” sau “excelenta”, potrivit unui sondaj de opinie derulat de IMAS si Philips.
Datele sondajului rezulta in urma raspunsurilor oferite de un esantion de 900 de persoane, reprezentativ la nivel national (acopera toate cele 42 de judete si toate orasele cu peste 200.000 de locuitori).

Peste 39% dintre respondenti sunt ingrijorati cu privire la bolile cardiovasculare si atacul de cord, in timp ce aproximativ 4% sunt ingrijorati cu privire la bolile oncologice ca o posibila amenintare in urmatorii cinci ani.

Conform Institutului National de Statistica, peste 60% dintre decese sunt cauzate de boli cardiovasculare (numarul 1), in timp ce 18% sunt cauzate de cancer.

In plus, rezultatele sondajului au aratat ca 11% isi fac griji pentru pierderea vederii, 16% pentru boli locomotorii, iar 8% pentru infarct, in timp ce peste 42% dintre respondenti nu cred ca sunt expusi si nu isi fac griji in privinta sanatatii.

In ceea ce priveste intrebarea referitoare la diagnosticare, peste 63% dintre respondenti considera ca in Romania nu exista suficiente tehnologii disponibile care sa asigure stabilirea unui diagnostic precoce si initierea unui tratament in stadiile incipiente ale bolii, in timp ce peste 47% cred ca diagnosticele moderne pot prelungi speranta de viata.

Conform indicatorilor Comisiei Europene de Sanatate speranta de viata in Romania este de 69,8 la barbati fata de 76,4 media europeana si 77 la femei fata de 82 media europeana. De asemenea, speranta de viata sanatoasa este de 59,5 la barbati fata de 61 media europeana si 61 la femei.

“Astfel de sondaje sunt foarte utile pentru evaluarea modului in care societatea intelege riscurile pentru sanatatea populatiei si modalitatile de a gestiona aceste riscuri ", a declarat Robin Armstrong, Manager Regional Philips Healthcare, cu privire la constatarile sondajului.

Robin Armstrong de la Philips a mentionat mai multe tendinte la nivel mondial.

Astfel, populatia lumii imbatraneste la o rata nemaivazuta pana acum in istorie; in anul 2000, existau 600 milioane de oameni cu varsta de peste 60 de ani. Pana in 2006, numarul acestora a depasit 700 milioane. Pana in 2050, se preconizeaza aproape o triplare, ajungandu-se la o cifra de-a dreptul incredibila, de 2 miliarde de persoane in categoria de varsta peste 60 de ani.

Pana in 2050, se preconizeaza ca jumatate din lumea dezvoltata va suferi de boli cronice.

Armstrong a subliniat, de asemenea, importanta cresterii gradului de constientizare a publicului cu privire la problemele de sanatate.

"Noi intelegem ca sistemul de ingrijiri medicale din vremurile noastre trebuie sa depaseasca simplul cadru al unor tratamente izolate, administrate o singura data, si mediile traditionale de ingrijire. Prin urmare, solutiile noastre se concentreaza atat pe ingrijirile intraspitalicesti cat si pe cele la domiciliu, abordand ciclul de prevenire, diagnosticare, tratament si monitorizare ", a concluzionat reprezentantul companiei.

“Trebuie sa investim in prevenire la fel de mult ca in tratament. Educatia pentru sanatate a publicului este esentiala pe masura ce bolile cronice se raspandesc in intreaga lume. Ajutandu-i pe oameni sa inteleaga consecintele stilului lor de viata, le oferim oportunitatea de a-si imbunatati propria sanatate. In acest fel se reduce riscul de aparitie a bolilor", a declarat Profesor Doctor Dragos Negru, Presedinte al Societatii de Radiologie si Imagistica Medicala din Romania.

Sondajul a fost prezentat in cadrul unui eveniment organizat de Philips Electronics.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri