Tigarile lasate nesupravegheate reprezinta una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese in Europa. Numarul acestora poate fi redus cu peste 40% prin introducerea tigarilor cu ”capacitate redusa de incendiere” (CRC).

Aceste tigarete se sting automat cand sunt lasate nesupravegheate si, in consecinta, sunt mai putin susceptibile sa provoace un incendiu. Aceasta masura de siguranta este deja practicata in unele tari ale lumii (SUA, Canada, Australia) si in UE, in Finlanda, din aprilie 2010.

Fabricantii de hartie pentru tigari si-au schimbat productia de hartie in sensul introducerii a doua inele din hartie mai groasa in doua puncte de-a lungul tigarii. Daca tigara este lasata nesupravegheata, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele si ar trebui atunci sa se stinga pentru ca inelul restrange alimentarea cu aer/oxigen. O tigara CRC reduce timpul de ardere, micsorand astfel sansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Incepand din 17 noiembrie, odata cu publicarea noilor standarde de siguranta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, toate tigarile vandute in Europa vor trebui sa fie conforme cu aceste masuri.

”Nu exista tigara sigura si, evident, cel mai sigur este sa nu fumezi deloc! Dar, daca oamenii aleg sa fumeze, noile standarde care urmeaza sa intre pe deplin in vigoare vor obliga companiile de tutun sa produca numai tigari cu capacitate redusa de incendiere si vor proteja, potential, sute de cetateni fata de acest pericol de incendiu”, spune John Dalli, comisarul UE pentru sanatate si consumatori.

1. Cum comentati decizia UE?


Din cauza tigarilor se produc anual peste 30.000 de incendii in UE, cu peste 1.000 de decese si peste 4.000 de vatamari. Experienta din Finlanda, unde numarul de victime ale incendiilor declansate de la tigari a scazut cu 43%, sugereaza ca aproape 500 de vieti ar putea fi salvate in UE in fiecare an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Incendiu puternic in Bucuresti. Pericol de explozie