Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat astazi ca termenul pana la care spitalele se pot incadra in criteriile de clasificare, potrivit planurilor de conformare aprobate, s-a prelungit cu un an.
Astfel, cele 117 unitati sanitare clasificare in categorii cu plan de conformare vor trebui ca pana la 31 decembrie 2012 sa faca demersurile necesare pentru a indeplini criteriile privind asigurarea liniilor de garda, dotarea cu aparatura medicala performanta sau reorganizarea activitatii cu asigurarea de servicii medicale si in alte domenii de specialitate.

Termenul initial era finele lui 2011.

"MS a aprobat si va publica in Monitorul Oficial ordinul pentru completarea si modificarea Ordinului ministrului Sanatatii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei si a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta (...) Suplimentar prelungirii termenului de incadrare in planurile de conformare, actul normativ mai prevede modificarea criteriilor de clasificare in categoriile I si II a spitalelor clinice aflate in centrele universitare", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de MS.

Ca urmare, in noua forma a actului normativ, spitalele din categoriile I si II vor avea obligatia de a indeplini criteriile de clasificare cu exceptia asigurarii structurii si liniei de garda aferente pentru trei specialitati, fata de doua specialitati cate erau prevazute, in situatia in care in aceeasi localitate, pe o raza de 5 kilometri, exista o alta unitate medicala care poate sa asigure asistenta medicala continua, potrivit documentului.

La mijlocul lunii iunie, Ministerul Sanatatii a facut publica lista cu clasificarea spitalelor din toata tara, in functie de competenta. Clasificarea incepe de la nivelul I – nivel de competenta foarte inalt si coboara pana la nivelul al V-lea – nivel de competenta limitat.

Lista cuprinde 461 de spitale din intreaga tara, clasificate in functie de mai multe criterii, printre care se numara serviciile medicale asigurate, dotarile, echipamentele si liniile de garzi asigurate. Unitatile mari, cu performante, vor primi mai multi bani la buget, in defavoarea celor clasate in niveluri inferioare de competenta.

In Bucuresti, 19 spitale (inclusiv cele cu un singur profil, notate cu “IM”) au fost clasificate ca avand cel mai inalt grad de competenta, ele putand asigura furnizarea de servicii medicale cu grad de complexitate foarte mare. Dintre acestea, 16 sunt monoprofil, iar celelalte trei sunt unitati care au plan de conformare pentru incadrarea in primul nivel: Spitalul Clinic de Urgenta, Spitalul Universitar de Urgenta si Spitalul Militar Central.

[Vezi aici lista completa a spitalelor clasificate]

Care sunt categoriile de clasificare


- spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;

- spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal - spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;

- spitale de categoria III: nivel de competenta mediu - spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;

- spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta inalt – spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;

- spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt - spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri