Omul de afaceri Ioan Niculae afirma ca nu a comis nicio ilegalitate si ca datoriile pe care grupul InterAgro le avea catre Romgaz erau esalonate, potrivit unei conventii incheiate cu producatorul de gaze inainte de perioada in care a beneficiat de preturi reduse, iar platile erau in grafic.
"Inca nu stiu pentru ce sunt acuzat, oficial. Am aflat si eu din presa. Nu am comis nicio ilegalitate, iar alaturi de InterAgro, alte 13-14 firme au beneficiat de aceste facilitati", a declarat agentiei Mediafax Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.

O serie de companii au avut posibilitatea, potrivit legii, sa cumpere in perioada mai 2009-31 octombrie 2010 gaze exclusiv din productia interna, la preturi mult mai mici comparativ cu cele din import.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a anuntat miercuri ca patruzeci de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ANRE si reprezentanti ai unei societati din Bucuresti sunt cercetate penal pentru complot si subminarea economiei nationale. Citeste aici mai mult despre actiunea DIICOT.

Potrivit sursei citate, "in sarcina invinuitilor se retine ca au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu de 126 milioane dolari patrimoniului Romgaz si bugetului consolidat al statului si au avut drept consecinta punerea in pericol a sistemul energetic national".

Procurorii au mai precizat ca activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare de catre societatea comerciala a unor cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obtinerea de gaze naturale doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".

"Datoriile noastre la Romgaz erau esalonate, in urma unei conventii incheiate inainte de acordarea facilitatilor, si erau platite in grafic, la zi", a spus Niculae.

Omul de afacerri a afirmat ca in perioada mai 2009-31 octombrie 2010 a primit 55% din necesarul de gaze, din productia interna, si, din cauza faptului ca preturile la import erau mari a ales sa functioneze doar cu ce a cumparat de la Romgaz si sa suspende activitatea a trei din cele sase combinate de ingrasaminte din portofoliu.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca SRI a sesizat DIICOT cu privire la subminarea economiei nationale in cazul firmei InterAgro a lui Ioan Niculae, in aceasta cauza fiind cercetate penal 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si ANRE.

Ioan Niculae a fost citat initial de procurorii DIICOT in acest dosar pentru 29 decembrie 2011, dar a motivat ca nu se poate prezenta la audieri, au precizat sursele.

"M-au anuntat pe 24 decembrie ca trebuie sa ma prezint pe 29, dar avocatii mei erau toti in concediu, si din acest motiv nu m-am dus. O sa merg saptamana viitoare", a spus Niculae.

Sursele judiciare au mentionat ca in 28 decembrie au fost citate pentru audieri 20 de persoane cercetate in acest dosar, iar in 29 decembrie alte 15 persoane. Dupa audierile din 28 decembrie, in seara aceleiasi zile, cei 15 invinuti si avocati ai acestora au anuntat ca nu se pot prezenta la DIICOT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri