Statul va participa cu aport in numerar la majorarea capitalului in companiile la care este actionar minoritar, dar va tranzactiona si la Bursa drepturi de preferinta rezultate din calitatea sa de actionar, pe baza unor prevederi pe care Guvernul le vrea adoptate pana cel tarziu in vara acestui an, potrivit Mediafax.
In acest sens, Guvernul va modifica legile de privatizare a societatilor comerciale, printr-un proiect prevazut sa fie aprobat de Parlament pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie, urmand ca pana in luna septembrie sa adopte si un proiect de lege distinct.

Cele doua proiecte de legi au fost programate initial sa fie adoptate anul trecut, dar au fost incluse in final in programul legislativ al Guvernului pentru acest an.

Documentul releva ca legile aflate in pregatire "vor permite participarea statului roman, in calitatea sa de institutie publica implicata si de actionar minoritar la operatori economici, cu aportul in numerar al acestuia in cazul majorarilor de capital social, precum si tranzactionarea de catre stat, prin mecanisme ale pietei de capital, a drepturilor de preferinta nascute si cuvenite acestuia ca urmare a calitatii de actionar".

Dreptul de preferinta este o valoare mobiliara negociabila, care incorporeaza dreptul titularului de a subscrie cu prioritate actiuni in cadrul unei majorari a capitalului social, proportional cu numarul de drepturi detinute la data subscrierii, intr-o perioada de timp determinata.

Guvernul va regla si un mecanism prin care institutiile publice, regiile autonome si societatile comerciale la care statul este majoritar sa cumpere actiuni si active si va introduce in contractele de privatizare o serie de prevederi privind exercitarea dreptului de optiune de cumparare/vanzare.

Electrica vrea sa isi exercite in acest an dreptul de optiune de vanzare catre Enel a actiunilor pe care le detine la firmele desprinse din Electrica Muntenia Sud, preluata de grupul italian in 2008. Guvernul este obligat sa schimbe legea, care nu prevede un astfel de drept.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri