Peste 6,6 milioane de romani sufera de lipsuri materiale severe, cea mai mare cifra din UE, dintr-un total de aproape 9 milioane de persoane care traiesc in saracie sau risca sa ajunga in aceasta situatie, reiese din datele prezentate miercuri de Eurostat, potrivit Mediafax.
Potrivit informatiilor Eurostat, 41,4% din populatia Romaniei risca saracia sau excluderea sociala, reprezentand 8,89 milioane de persoane dintr-o populatie totala de 21,47 milioane luata in calcul de biroul de statistica al UE. Datele au fost colectate la nivelul anului 2010.

Statele UE cu cele mai ridicate procentaje din populatie care risca saracia sunt Bulgaria (42%), Romania (41%), Letonia (38%), Lituania (33%) si Ungaria (30%). La polul opus se regasesc Cehia (14%), Suedia si Olanda (15% fiecare), Austria, Finlanda si Luxembourg (17% fiecare).

Statistica se refera la persoane care traiesc in gospodarii cu un venit discretionar echivalat sub limita riscului de saracie, de 60% din venitul discretionar median echivalat national calculat dupa incasarea transferurilor sociale. Venitul echivalat este calculat prin impartirea venitului total al gospodariilor la numarul de membri, cu ponderile 1 pentru primul adult, 0,5 pentru alti membri cu varsta de peste 14 ani, respectiv 0,3 pentru minori cu varsta sub 14 ani.

Totodata, 31% din populatia Romaniei sufera de lipsuri materiale severe, reprezentand 6,65 milioane de persoane conform bazei de calcul utilizata de Eurostat.

Categoria persoanelor care traiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde populatia afectata de cel putin patru din urmatoarele noua probleme: nu pot plati la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati, nu-si permit sa-si incalzeasca in mod adecvat locuinta, nu pot face fata cheltuielilor neasteptate, nu isi permit o masa cu carne, peste sau alt tip de hrana bogata in proteine cel putin odata la doua zile, nu isi permit o vacanta de o saptamana in fiecare an, nu pot detine si intretine un automobil, o masina de spalat, un televizor color sau un telefon, fix sau mobil.

Statistica privind persoanele care sufera de lipsuri materiale grave subliniaza diferentele de nivel de trai dintre statele UE. Astfel, daca in Romania si Bulgaria 31% (2,6 milioane de persoane), respectiv 35% din populatie se incadreaza in aceasta categorie, Luxembourg figureaza cu 0,5%, Suedia cu 1,3%, iar Austria cu 2,2%.

La nivelul UE, 23,4% dintre persoane risca saracia sau excluderea sociala, iar 8,1% sufera de lipsuri materiale severe.

In statele central-est-europene, 27,4% din populatia Letoniei traieste cu lipsuri materiale grave, 21,6% (2,1 milioane) in Ungaria, 19,5% in Lituania, 14,2% (aproximativ 5 milioane) in Polonia, 11,4% in Slovacia, 9% in Estonia. In Grecia, epicentrul crizei datoriilor, de stat din zona euro, 11,6% din populatie se incadreaza in aceasta categorie. Spania, cu un somaj care persista in apropierea cotei de 20%, figureaza cu o cota de numai 4% la nivelul anului 2010, mai mica decat cea a Frantei (5,8% - 3,5 milioane de persoane), a Marii Britanii (4,8%) sau a Germaniei (4,5% - 3,6 milioane).

In Italia, ponderea persoanelor afectate grav de saracie se ridica la 6,9%, iar in Portugalia la 9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri