Accidentele de munca si bolile profesionale presupun, atat din punct de vedere economic, cat mai ales uman, costuri ridicate. Un sistem eficient de management al securitatii si sanatatii promoveaza eficienta in afaceri si conduce la reducerea acestor costuri. In plus, printr-o buna evaluare a riscurilor si aplicarea reglementarilor in vigoare se indeplineste obiectivul principal al strategiei comunitare privind sanatatea si securitatea in munca, respectiv reducerea cu 25 % a ratei totale de incidenta a accidentelor de munca.
Mai mult decat atat, tinand cont de una din prioritatile pe termen mediu ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, aceea de redimensionare a competentelor si atributiilor institutiilor de control in scopul cresterii exigentei si responsabilitatii in actul de control al raporturilor de munca, precum si in ceea ce priveste asigurarea securitatii si sanatatii in munca, orice agent economic are la indemana masurile necesare desfasurarii in conditii normale a muncii.
Securitatea si sanatatea trebuie sa ocupe un loc superior in agenda conducerii unei societati, ca un aducator de beneficii in afaceri, si nu trebuie vazuta ca un cost sau o pierdere. Societatile care investesc in politica de prevenire activa pentru a proteja sanatatea propriilor lucratori obtin rezultate concrete: reducerea costurilor cauzate de absente, reducerea rotatiei de personal, reducerea primelor de despagubire, reducerea costurilor de asigurare, atragand ulterior un grad ridicat de satisfacere a clientilor, cresterea motivatiei lucratorilor, imbunatatirea calitatii serviciilor sau a productiei, precum si consolidarea imaginii societatii.
Accidentele de munca produc pierderi atat pentru persoanele fizice, cat si pentru angajatori si societate in ansamblu. Legislatia securitatii si sanatatii este eficienta, aplicarea acesteia conducand la reducerea numarului de accidente de munca si la cresterea nivelului de protectie pentru lucratori. Legislatia introduce practici si obligatii noi angajatorilor, cu impact direct asupra nivelului de securitate si sanatate in munca.
Sistemul de reglementari privind imbunatatirea securitatii si sanatatii joaca un rol important la nivelul conducerii societatilor. Expertiza interna a securitatii si sanatatii influenteaza nivelul de risc perceput. Perceperea masurilor de securitate si sanatate ca un cost pentru societati s-a transformat cu timpul in convingerea ca beneficiile sunt mai mari sau cel putin egale cu costurile aplicarii reglementarilor. Impactul aplicarii corecte a reglementarilor in vigoare asupra competitivitatii in activitatea zilnica poate fi semnificativ. Investitiile in securitate si sanatate la locul de munca variaza in functie de domeniul societatii, de specificul sectorului de activitate, de natura pericolelor pe care le genereaza si de marimea riscului.
Amenzile si penalitatile joaca si ele un rol important in cresterea nivelului securitatii si sanatatii in cadrul societatilor prin efectul de unda. Stimulentele financiare si riscul reputational sunt stimulente puternice pentru promovarea securitatii si sanatatii in munca. Raspunderea personala directa impusa directorilor si demnitarilor este un factor puternic de a promova imbunatatirea performantei securitatii, sanatatii si a mediului.
Evaluarea corecta a riscurilor asigura faptul ca raspunsul angajatorului in ceea ce priveste gestionarea riscului este adecvata. Astfel este imperios necesar sa se ia masurile utile in vederea reducerii riscurilor, pornind de la cerintele impuse de reglementari. Calea ce trebuie urmata este o abordare responsabila a sistemului de management al securitatii si sanatatii.
Impactul economic, estimarea costurilor si beneficiilor securitatii si sanatatii ocupationale sunt aspecte importante pe care INCDPM le prezinta si le discuta in cadrul proiectului european punand accent pe principalul beneficiu economic al reducerii accidentelor si bolilor profesionale reprezentat de evitarea pierderilor in productie. Pierderile de productie insumeaza estimarea globala a reducerii potentialului economic cauzata de diminuarea fortei de munca disponibile. De asemenea, costurile medicale si costurile care rezulta din asigurarile, functie de domeniul de activitate, sunt semnificative. In cele mai multe cazuri, companiile incheie contracte de asigurare in functie de numarul si costul daunelor, astfel incat imbunatatirea securitatii si sanatatii contribuie in mod direct la reducerea costurilor de asigurare.

Note catre editori:
INCDPM “Alexandru Darabont” in calitate de solicitant a contractat si coordoneaza proiectul „Sanatatea si securitatea in munca, o premisa pentru competitivitate” cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investeste in oameni!”, proiect strategic cu abordare bi-sectoriala, regionala si nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Unul din obiectivele proiectului este cresterea nivelul de constientizare a actorilor interesati de pe piata muncii, cu privire la riscurile profesionale si de cunoastere a masurilor prevenire a acestora, prin punerea la dispozitia managerilor, responsabililor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), coordonatorilor de SSM, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din sectoarele Hoteluri, Restaurante si Catering (HORECA) si Constructii a unui set de instrumente utile, sub forma de materiale informative tiparite, elaborate de expertii INCDPM “Alexandru Darabont” Bucuresti, care sa faciliteze implementarea legislatiei in domeniu la nivelul locurilor de munca.
Prin implementarea acestui proiect se promoveaza o mai buna vizibilitate a problematicii securitatii si sanatatii in munca in mediul de afaceri din Romania, a organizarii flexibile ca premisa a cresterii competitivitatii si adaptabilitatii companiilor romanesti la cerintele pietei.
Proiectul ofera antreprenorilor si managerilor oportunitatea de a obtine competente pentru a analiza activitatea companiei din punct de vedere al costurilor si pierderilor datorate acidentelor de munca si de a adopta o organizare flexibila care sa permita cresterea competitivitatii pe piata si adaptablitatii la mediul de afaceri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri