Si-a anuntat intentia de a candida ca independent la Primaria Capitalei printr-un filmulet difuzat online, iar acum pregateste o campanie electorala dezvoltata pe Internet. Cunoscut publicului larg datorita profilului sau mai degraba tabloid si ca urmare a relatiei cu fotomodelul Monica Gabor, omul de afaceri Irinel Columbeanu vrea sa stranga semnaturile necesare pentru a intra in cursa alegerilor prin intermediului Internetului, refuza serviciile consultantilor politici si pregateste o strategie electorala bazata pe imaginea unei echipe de specialisti straini alaturi de care va lucra in cazul in care va deveni primar.
Dupa ce in ultimul an s-a aflat in atentia publicului ca urmare a celebrului divort de Monica Gabor, in 2012 Irinel Columbeanu incearca sa iasa in evidenta si in peisajul electoral. Reprezentand profilul candidatului provenit din zona mondena, asa cum a mai fost, spre exemplu, sportivul Ilie Nastase in 1996, Columbeanu ravneste fotoliul de primar al Capitalei: „Campania mea se va baza pe trei principii: nu sunt afiliat partidelor politice, nu am legatura cu grupurile de interese si nu am obligatii fata de niciun trust media”. De aici si ideea milionarului de la Izvorani ca 100% din resursele campaniei electorale sa fie alocate proiectelor pe Internet: “Nu sunt in niciun parteneriat cu trusturile media. Voi participa doar acolo unde voi fi invitat, nu unde mi se cer bani pentru a primi intrebarile care imi convin”.

Omul de afaceri si-a lansat deja site-ul de campanie, votatisalvarea.ro, are un cont pe youtube si o pagina pe Facebook. “Consider ca Internetul este urmatorul canal prin care alegerile vor fi castigate. Eu sper sa se intample in Romania chiar anul acesta. M-am inspirat din campania lui Obama, care nu a facut acest lucru dintr-o fantezie sau pentru ca nu ar fi avut resurse. Traim intr-o lume in schimbare, iar daca vor sa supravietuiasca, politicenii trebuie sa isi schimbe modul de gandire si metodele de comunicare. Intentionez sa ajung intr-un contact direct si biunivoc cu cetatenii. Ce poti sa iti doresti mai mult?”, afirma Irinel Columbeanu.

Practic, omul de afaceri, care detine companii in constructii si comunicatii, intentioneaza sa stranga semnaturile necesare pentru inscriere in cursa alegerilor prin intermediului Internetului. "Stiu ca va fi o aventura interesanta pentru mine, insa e sub nivelul bucurestenilor sa strangi adeziuni cu corturile la metrou. Sunt in curs de implementare a unei platforme online care va avea utilitate si dupa alegeri”, spune Irinel Columbeanu. El explica de ce refuza calea cea mai simpla de strangere de semnaturi: “Cel mai simplu este sa bag mana in seif si sa scot niste fisicuri, sa dau 1.000 de euro in schimbul a mii de adeziuni, insa aceasta procedura nu este demna pentru secolul XXI. Mult mai sanatos este sa pun filtre online, astfel incat sa nu primesc semnaturi – glume. Iar apoi, semnatarii devin abonatii platformei, care va ramane in mana primarului, chiar daca nu voi fie eu acela”.

Irinel Columbeanu compara platforma online cu un “dar otravit” pe care il va oferi viitorului primar in cazul in care nu va castiga alegerile. “Platforma va fi transparenta pentru toti utilizatorii si va ramane in mana primarului pentru ca locuitorii Bucurestiului sa consulte in permanenta activitatea Primariei. Voi crea interactivitate cu cetatenii. Ei vor putea vedea online, in mod transparent, cum este cheltuit banul public. Cetatenii il vor verifica pe primar, care, la randul sau, are la indemana institutia referendumului. In locul unui referendum costisitor pentru un proiect banal, eu voi avea intrevederi online cu cetatenii”.

Omul de afaceri nu vrea sa dezvaluie costurile viitoarei campanii electorale, insa afirma ca lucreaza deja cu o echipa formata din 20 de specialisti IT. “Investitia in campania online este continua si variaza in functie de ideile care imi vin in fiecare zi. Ma intereseaza doar ca aceste cheltuieli sa fie cat mai mici pentru ca sunt finantate exclusiv din buzunarul meu”, afirma Columbeanu.

Isi utilizeza personal contul de Facebook, insa nu ii place la reteaua sociala lansata de Mark Zuckerberg faptul ca aici “totul este varsat pe covor”. “Un utilizator vede foarte rar activitatea mea, iar mesajul meu este presarat printre alte insemnari. Exista o diluare a mesajului”. Se considera un novice pe retelele sociale si spune ca s-a confruntat deja cu prima problema in calitate de administrator al paginii sale de Facebook. Astfel, vineri noaptea, pe la ora 2:45, a postat pe site-ul sau un articol, primul de altfel pe care l-a scris vreodata-n viata lui, despre posibilul contra-candidat la primarie, Silviu Prigoana. Imediat dupa ce a pus linkul articolului si pe pagina de Facebook, a primit un mesaj care ii spune ca trebuie sa se re-autentifice, prin reintroducerea parolei. De atunci, nu a mai putut accesa pagina de Facebook pentru cateva ore, problema tehnica fiind explicata prin faptul ca pagina nou creata nu a fost inca propagata (sincronizata) pe toate serverele Facebook. “Pe Internet nu mai discutam despre legi lineare, ci de proiecte vilare. Eu caut continut care sa devina viral si sa lipesc de el ceea ce vreau sa comunic, astfel incat sa transmit direct si in mod cinstit oamenilor ceea ce vreau sa fac. Noua politica trebuie sa fie facuta direct cu oamenii, adica online.”


Insista pe faptul ca nu este specialist in domeniul online, insa are o opinie ferma despre eficienta retelei sociale Facebook in comparatie cu site-ul de microblogging Twitter. “Twitter este chiar mai bun decat Facebook. Daca mesajele de pe Facebook se dilueaza foarte usor, utilizatorii de Twitter sunt un fel de influentatori si devin, mai departe, furnizori ai mesajului meu. Netul este viitorul in politica, patrunde in tot ce facem. Impactul Internetului este urias datorita transparentei. (…) Platforma online pe care o voi crea va fi o lesa pusa la gatul meu, aflata insa in mana fiecarui cetatean”.

Politica lui Irinel Columbeanu: Cum va miza milionarul pe straini in campania electorala

Despre politica, in general. “Politica este o modalitate de a face bani pentru tine si pentru cei care te-au pus acolo. Nu conteaza in ce ordine se intampla lucrul acesta. (…) Nu voi candida la parlamentare nici in cazul in care nu voi castiga localele. Politica, in forma ei actuala, nu imi place cum arata. Si nici politicii nu ii prea place de mine.”

De ce nu lucreaza cu specialisti in comunicare politica. “Au venit la mine cativa specialisti sa imi ofere consultanta. Consultantii politici sunt precum avocatii, care nu au ca obiectiv apararea clientilor, ci au alte scopuri. Consultantii politici sunt experti, nu pun la indoiala profesionalismul lor, insa principala lor menire este de a pune intr-o melodie candidatul astfel incat sa placa alegatorului indiferent de mesajele electorale. Nu cred in consultanti politici atata timp cat mesajul meu este sincer (…) Eu am o parere buna despre mine, stiu sa transmit mesaje politice. Am vazut consultanti politici in actiune si nu cred ca au facut o treaba buna. Avem o situatie catastrofala in politica pentru care sunt responsabili si consultantii politici (…) Nu ma intereseaza statisticile si nu voi da bani pentru sondaje cu cifre care sa ma multumeasca.”

Cei 12 apostoli straini ai lui Irinel Columbeanu. “Voi iesi in fata electoratului pentru Consiliul General cu 12 specialisti straini rezidenti in Bucuresti. Aceste persoane vor fi selectate in functie de profesionalism, vor fi apolitici, vor lasa deoparte interesele lor economice. E greu sa gasesti astfel de oameni in Romania, insa eu am lucrat cu multi expati la viata mea. (…) Fac acest lucru nu pentru a incurca jocul partidelor in Consiliul General, ci pentru a rezolva o mare problema a bucurestenilor intr-un mod mai inteligent. Romania are un munte de bani care nu sunt utilizati: fondurile europene nerambursabile. (…) Prima masura pe care o voi lua ca primar este propunerea unui viceprimar cetatean strain, a carui principala responsabilitate va fi sa atraga bani europeni.”

Bucurestenii sunt cosmopoliti. “Sa nu subestimam masele: intre un gospodar neamt si un hot roman, bucuresteanul il prefera pe strain. Doar asa ii vom astampara pe derbedeii din cele mai mari formatiuni politice. Am participat la activitatea multor companii din Romania unde organizarea este facuta pe principiul strainii sunt sefii si restul, voi, romanii. Efectul sociologic pe care l-am remarcat e ca, atunci cand sefii sunt straini pusi de o autoritate indiscutabila, productivitatea muncii este mai mare. Avem mai putine barfe si mancatorii, ceea ce inseamna pierdere de timp. (…) Bucurestenii sunt cosmopoliti. Nu prea mai avem capital autohton in Bucuresti, iar daca exista undeva, nu il mai aduce nimeni aici pentru ca ajunge pe mana acestor derbedei care gospodaresc faimosul buget al Capitalei.”
Proiecte de PPP. “Cred foarte mult in eficienta proiectelor de Parteneriat Public-Privat. Voi invita strainii sa-si investeasca banii intr-un lucru mai bun decat aurul sau actiuni in marile companii.”

Parcari ca in Paris. “Cea mai mare problema in Bucuresti este cea a parcarilor. Cunosc multe firme care ar veni maine sa investeasca in parcari si sa imparta veniturile cu Primaria. Dupa un numar de ani, parcarea ramane Primariei. Atunci cand merg la Paris, eu dau pe parcare 20 de euro pe zi. Asa ar trebui sa fie si in Bucuresti. (…) Dintre toate orasele pe care le-am vizitat, cel mai mult imi place Parisul. Acolo primarul este ales prin vot indirect, de catre consilieri. Personal, nu admir acest sistem. Primarul trebuie ales de catre cetatenii orasului. Sunt multe lucruri care pot fi copiate din Paris.”

Centrul Vechi? Jos palaria! Un lucru bun care s-a intamplat in Bucuresti este proiectul din Centrul Vechi. Cunosc multi proprietari de afaceri care au carciumi acolo. Ei castiga bani, se duc si ii cheltuie in carciumile altora. Asta inseamna business pe orizontala in jurul unui lucru care functioneaza. Vin multi tineri din strainatate, femeile sunt frumoase aici. Nu conteaza al cui proiectul, ca e al lui Oprescu sau nu. Jos palaria!”

Cel mai bun primar al Capitalei. “Probabil ca a fost Victor Ciorbea, in putinul timp cat a stat la Primarie. El nu a fost corupt. Pacat ca nu a ramas primar. Cel mai putin hot a fost primul, iar cel mai mare hot, ultimul primar. (…) La noi candidezi la Primarie ca sa faci bani pentru cei care te finanteaza.”

Candidatul smecher de Capitala. “Eu sunt smecher de Bucuresti inca de la o varsta frageda, insa ce vreau sa fac acum e sa pun aceasta smechereala in slujba cetateanului: stiu sa negociez bine o afacere, voi atrage investitori in Bucuresti si ii voi tine aici, nu sa plece imediat injurand in avion ca nu vor mai calca niciodata in Romania. Un primar trebuie sa fie un bun manager si un gospodar de calitate.
Baile de multime. “Sunt pregatit sa merg si in piete, sa discut cu multimile. Nu voi sta inchis in spatele monitorului. Voi lua contact cu cetatenii acestui oras. (…) Emailul este mereu la purtator. Primesc 30 de emailuri zilnic si scriu 10 pe zi, cel mai frecvent de pe telefon. Atata timp cat imi va permite timpul si traficul, raspund la toate emailurile.”

Candidatul independent. “Salvarea poate sa vina in situatia actuala doar de la o persoana independenta, libera, care sa taie cu bisturiul bugetul Primariei. Sorin Oprescu nu este un candidat independent. Trebuie sa fii independent ca sa poti tai cu barda, sa tai din buzunarele altora. Multi isi pun masca de independent ca sa acopere ridurile hatre de membri de partid. Tine de inteligenta alegatorilor sa distinga intre falsa si adevarata independenta.”

Cu o avere estimata de revista Forbes in 2010 la 9-10 milioane de euro, Irinel Columbeanu a iesit anul trecut din topul celor mai bogati 500 de romani. „Nu am nicio pretentie la o patrime din averea Monicai”, spunea Irinel Columbeanu, ironic, intr-un interviu televizat, la scurt timp de la declansarea procedurii de divort, intentata de sotia sa, Monica Columbeanu. De fapt, pe hartie, Irinel Columbeanu ar fi deja falit, potrivit Forbes. Inca de acum doi ani, de cand relatiile dintre cei doi soti s-au racit, iar zvonurile despre un potential divort au inceput sa se adune, Irinel a inceput sa isi puna la adapost averea. Cea mai mare parte din afacerile si proprietatile sale sunt astfel trecute pe numele tatalui sau, Ion Columbeanu.

Citeste si SILVIU PRIGOANA: Oprescu poate fi batut in alegeri

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri