Ministerul Sanatatii (MS) va publica astazi pe site-ul propriu primul capitol scris al noii legi a sanatatii, titlu referitor la organizarea si functionarea spitalelor.

Primul capitol - Spitalele

Elaborat in urma consultarilor derulate de minister cu organizatiile profesionale, sindicale, politice, dar si cu reprezentantii societatilor civile, capitolul urmareste „introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin cresterea libertatii manageriale care sa permita eficientizarea activitatii".

Textul este un „draft" (proiect) al formei finale care va fi stabilita in urma analizei propunerilor ce vor fi aduse de reprezentantii spitalelor publice si private. Odata stabilita forma finala a textului, acesta va fi supus dezbaterii publice tot pe site-ul MS.

[Vezi in documentul atasat textul]

„Am solicitat reprezentantilor spitalelor publice si private sa analizeze textul documentului si sa faca propuneri de completare sau modificare a acestuia pana miercuri 11 aprilie a.c.”, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Potrivit unui comunicat al MS, prevederile capitolului se refera la:

1. Crearea posibilitatii reorganizarii spitalelor, ca fundatii, unitati nebugetare, non-profit, de utilitate publica. Decizia reorganizarii apartine actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al fundatiei.

2. Reducerea birocratiei prin coborarea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului. Aceasta va avea libertatea de a decide, fara aprobari superioare, asumandu-si responsabilitatea si respectand reglementarile Ministerului Sanatatii privind organizarea si functionarea spitalelor, asupra:
a. angajarii de personal, in conformitate cu normativele in vigoare, fara aprobarea Ministerului Sanatatii sau alte constrangeri actuale;
b. utilizarii la capacitate maxima a resurselor tehnice si umane din spital prin acordarea asistentei medicale in regim privat, la cererea pacientilor
c. atragerii de investitii private in spitalul public pentru cresterea calitatii serviciilor medicale, ceea ce va permite o competitie reala cu spitalele private
d. remunerarii medicilor si personalulului medical in functie de calitatea, complexitatea si volumul activitatii, pe baza rezultatelor obtinute
e. realizarii de parteneriate public-privat, in vederea dezvoltarii capacitatii de asistenta medicala si cresterii calitatii serviciilor medicale.

Ministerul apreciaza ca prin aplicarea prevederilor pacientii vor beneficia de cresterea calitatii serviciilor medicale ca urmare a competitiei cu sectorul privat si atragerii investitilor suplimentare, cointeresarii personalului medical prin suplimentarea veniturilor, reducerii platilor informale (spagilor), dezvoltarii asigurarilor private de sanatate, clarificarii clasificarii spitalelor prin excluderea criteriului teritorial, precum si a posibilitatii universitatilor de invatamant medical de a avea in administrare spitale in care se desfasoara invatamant medical.

In prezent, ministerul este in faza de elaborare a unui nou proiect de lege a sanatatii dupa ce draft-ul lansat in dezbatere publica in decembrie 2011 a fost retras in ianuarie, in urma unui scandal iscat intre presedintele Traian Basescu si fondatorul SMURD Raed Arafat pe tema schimbarilor preconizate in sectorul medicinei de urgenta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri