Ministrii din Guvernul Ponta, proaspat investit de Parlament, au depus, ieri seara, juramantul la Palatul Cotroceni, al saselea cor de fagaduieli solemne ale guvernantilor in fata lui Traian Basescu, aflat de sapte ani si jumatate la conducerea tarii.
Primul Guvern investit de catre presedintele Traian Basescu a fost Executivul Calin Popescu-Tariceanu, care a guvernat Romania in perioada 29 decembrie 2004 - 22 decembrie 2008. Acest guvern a succedat Cabinetul Nastase, pe care l-a inlocuit la finalul anului 2004.
In urma restructurarii guvernamentale din aprilie 2007, premierul Tariceanu a propus o noua formula guvernamentala, care a fost validat in data de 3 aprilie 2007 in plenul reunit al Parlamentului cu 302 voturi pentru si 27 impotriva, potrivit site-ului politicaromaneasca.ro.

Ministrii au depus juramantul de credinta in fata presedintelui Romaniei la data de 5 aprilie 2007, exercitiu care s-a repetat pentru a treia oara la Cotroceni dupa aproximativ un an si jumatate: Executivul Emil Boc (1) preia guvernarea Romaniei din 22 decembrie 2008 pana in 23 decembrie 2009. Acest guvern este succesorul Guvernului Popescu Tariceanu, pe care l-a inlocuit la finalul anului 2008. Este, de asemenea primul guvern roman, care a cazut prin motiune de cenzura dupa revolutie, dupa adoptarea acestui act de catre Parlament la 13 octombrie 2009.

Guvernul Emil Boc (2) este consiliul de ministri care guverneaza Romania din 23 decembrie 2009, cand a primit votul de investitura din partea Parlamentului.

A patra ceremonie de depunere a juramantului de catre ministrii unui guvern din mandatele presedintelui Traian Basescu are loc in decembrie 2009, dupa ce Guvernul Emil Boc (2) primeste votul de investitura din partea Parlamentului. Coalitia care a sustinul acest guvern a fost formata din Partidul Democrat Liberal, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, partid format in jurul unor parlamentari independenti care au demisionat sau au fost demisi din partidele ce i-au sustinut la alegerile din 2008, potrivit politicaromaneasca.ro.


Dupa demisia premierului Emil Boc, presedintele Romaniei Traian Basescu numeste guvernul Mihai-Razvan Ungureanu (MRU), care a fost numit pe 9 februarie 2012, cand a primit votul de incredere din partea Parlamentului. Dupa ce a fost demis printr-o motiune de cenzura, Guvernul MRU a intrat in istorie drept consiliul de ministri cu cel mai scurt mandat, cu un interval de mai putin de trei luni la guvernare.

A sasea ceremonie de depunere a juramantului de catre ministrii unui Cabinet la Palatul Cotroceni in fata lui Traian Basescu a avut loc ieri seara, eveniment la care au asistat lideri si parlamentari USL, inclusiv liderul liberal Crin Antonescu, presedintii Camerelor Parlamentului, judecatorii Curtii Constitutionale, dar si mama si sotia premierului Victor Ponta.

Mesajele lui Basescu catre Guvernul Ponta

Presedintele Traian Basescu le-a spus membrilor noului Guvern ca se asteapta la o continuare a ceea ce s-a facut bun in reformarea statului. „M-as astepta sa nu se inceapa un proces de restauratie. (...) Aveti o misiune grea, in conditiile in care Europa nu este stabilizata economic. Recesiunea a aparut la orizont in cel putin zece state din zona euro. Incep prin a va felicita pentru votul impresionant obtinut astazi. Va apropiati de 322, o cifra care v-a adus noroc data trecuta”, a declarat Traian Basescu.

„Ne apucam de treaba”

Imediat dupa juramant, Victor Ponta s-a grabit ieri seara sa ajunga la sediul Guvernului din Piata Victoriei. Apoi, toti ministrii isi vor prelua mandatul in aceasta dimineata, la ora 8.30, fara festivitati si protocol, dupa care se vor prezenta la Palatul Victoria pentru prima sedinta a noului Guvern. Premierul Victor Ponta a precizat totodata ca, astazi, va prelua la randul sau mandatul de prim-ministru de la predecesorul sau, dar ca va fi prezent si in Senat, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu, pentru dezbaterea legii electorale. "Maine dimineata (n.red.: astazi), la prima ora, ne apucam de treaba", a spus Ponta.

Guvernul condus de Victor Ponta a fost investit, luni, de Parlament, cu 284 de voturi "pentru" si 92 de voturi "impotriva", conform rezultatului anuntat oficial in plen. Pentru ca Guvernul sa fie investit erau necesare voturile favorabile a 231 de parlamentari.

Componenta Guvernul Romaniei

- Victor-Viorel Ponta - prim-ministru;
- Florin Georgescu - viceprim-ministru, ministrul Finantelor Publice;
- Ioan Rus - ministrul Administratiei si Internelor;
- Andrei Marga - ministrul Afacerilor Externe;
- Titus Corlatean - ministrul Justitiei;
- Daniel Constantin - ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale;
- Mariana Campeanu - ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale;
- Daniel Chitoiu - ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri;
- Ovidiu Ioan Silaghi - ministrul Transporturilor si Infrastructurii;
- Rovana Plumb - ministrul Mediului si Padurilor;
- Eduard Hellvig - ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului;
- Corneliu Dobritoiu - ministrul Apararii Nationale;
- Ioan Mang - ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
- Vasile Cepoi - ministrul Sanatatii;
- Dan Nica - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale;
- Mircea Diaconu - ministrul Culturii si Patrimoniului National;
- Leonard Orban - ministrul Afacerilor Europene;
- Mircea Dusa - ministrul pentru Relatia cu Parlamentul;
- Victor Paul Dobre - ministrul delegat pentru administratie;
- Lucian Isar - ministrul delegat pentru mediul de afaceri;
- Liviu Marian Pop - ministrul delegat pentru dialog social.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri