Guvernul a aprobat recent cifrele de scolarizare pentru anul scolar si universitar 2012-2013, pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat. Vezi care sunt acestea.
Cifrele de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar de stat sunt urmatoarele:

- numarul locurilor in gradinitele de stat este de 665.000;
- numarul locurilor din invatamantul primar este de 925.000;
- numarul elevilor in clasele V-VIII, invatamant de zi si cel cu frecventa redusa, a fost stabilit la 900.000;
- numarul locurilor in clasa a IX-a, invatamant de zi, este de 210.000;
- pentru invatamantul profesional a fost aprobata o cifra de scolarizare de 20.000 de locuri, pentru clasa a X-a, invatamant de zi;
- pentru invatamantul postliceal o cifra de 18.187 de locuri in anul I, invatamant de zi si seral;
- pentru invatamantul superior de stat au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licenta, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master si 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat.

"Cifrele de scolarizare dimensioneaza sistemul national de invatamant in functie de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de invatamant in parte. Se are in vedere faptul ca institutiile de invatamant trebuie sa functioneze astfel incat, prin calitatea serviciilor, sa raspunda asteptarilor publice", se arata intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Pentru invatamantul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de scolarizare se bazeaza pe proiectele inaintate de catre inspectoratele scolare si sunt fundamentate pe evolutia demografica a populatiei de varsta prescolara si scolara, pe capacitatea liceelor de a raspunde solicitarilor, pe optiunile elevilor si parintilor, pe studiile privind evolutia in perspectiva a pietei muncii, respectiv tendintele privind dezvoltarea regionala si a zonelor in care se afla unitatile de invatamant.

Potrivit ministerului de resort, criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de scolarizare pentru ciclurile universitare de licenta, master si doctorat au avut in vedere respectarea angajamentelor luate in cadrul Strategia Europa 2020, contributia invatamantului superior la accelerarea si orientarea schimbarilor din societatea noastra, precum si rezultatele studiilor de insertie a absolventilor pe piata fortei de munca in categoria de varsta 20-30 de ani.


Sursa foto: freedigitalphotos.net





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri