Peste trei sferturi din persoanele de etnie roma care nu detin un loc de munca si-au exprimat disponibilitatea de a incepe imediat sa lucreze daca li s-ar oferi un loc de munca, releva datele raportului „Situatia romilor in Romania, 2011. Intre discriminare si integrare sociala”, realizat de Fundatia Soros Romania. Cu toate acestea, unul din doi romi nu a muncit niciodata in ultimii doi ani.
Raportului realizat in cadrul proiectului „EU Inclusive. Transfer de date si competente privind integrarea pe piata muncii a romilor intre Romania, Bulgaria, Italia si Spania” mai arata ca doar 35,5% dintre persoanele de etnie roma aveau un loc de munca in 2011.

Mai mult, doar unul din zece romi a lucrat permanent in ultimii doi ani.

Datele cercetarii indica faptul ca 38% din persoanele ocupate lucreaza ca muncitori necalificati, 32% au ocupatii calificate (muncitori, vanzatori, comercianti), 9% sunt muncitori in agricultura, iar 13% au ocupatii traditionale rome.

In ceea ce priveste nivelul de educatie, un sfert dintre adultii romi de peste 16 ani declara ca nu stiu sa scrie si sa citeasca.

Mai mult, 2 din 10 copii romi nu merg la scoala, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare. Femeile sunt intr-o mai mare masura afectate de analfabetism, existand o diferenta de 10% intre ele si barbati in ceea ce priveste capacitatea declarata de a scrie si a citi.

Conform datelor studiului, 23% din populatia de romi din cadrul esantionului cercetarii nu a absolvit nicio scoala, 26% a terminat primele patru clase si 34% doar gimnaziul. Numai 17% sunt cei care urmeaza un liceu sau un nivel superior de educatie.

"In aceste conditii sansele de incluziune le sunt diminuate semnificativ deoarece, conform legislatiei, la cursuri de calificare pot participa doar persoanele care au absolvit si ciclul gimnazial", se arata in raport.

In ceea ce priveste dimensiunea fenomenului de migratie a populatiei rome, din totalul celor chestionati, 75% declara ca nu au efectuat nicio deplasare in strainatate. Intrebati daca intentioneaza sa se deplaseze in afara tarii in urmatorul an, 69% dintre cei intervievati au raspuns negativ, iar doar 27% afirmativ.

"Munca este principala motivatie a deplasarii, ceea ce indica faptul ca migratia romilor este una economica, marcata de lipsa resurselor si de efortul cautarii acestora in afara granitelor", potrivit sursei.

Aproape 65% dintre cei plecati au varste cuprinse intre 18 si 39 de ani; proportia celor de peste 50 de ani este redusa, iar migrantii de peste 60 de ani sunt mai degraba exceptii.

Trei sferturi dintre romii care au experienta deplasarii in strainatate au revenit acasa dupa 6 luni sau mai putin, iar majoritatea a locuit mai putin de 3 luni in strainatate. Aceste date indica mai degraba un comportament de migratie bazat pe plecari si reintoarceri frecvente, decat pe stagii lungi de sedere in strainatate.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.100 de subiecti, auto-identificati, provenind atat din comunitati compacte, cat si din cele disipate. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%.


Sursa foto: Partida Romilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri