Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca faptul ca premierul Victor Ponta incearca "fortarea notei" prin declaratia adoptata de Parlament, si nu printr-o discutie cu el, arata "o unda de slabiciune", Basescu adaugand ca premierii "trebuie sa fie barbati".

Basescu a spus, potrivit Mediafax, ca, daca intr-adevar prim-ministrul doreste o buna colaborare cu presedintele, trebuie sa inteleaga ca nu omul, dar macar institutia prezidentiala trebuie respectata, altfel nu va functiona coabitarea.

Referitor la faptul ca premierul Victor Ponta a declarat, dupa votul din Parlament privind nivelul de reprezentare a Romaniei la UE, ca doreste sa aiba o noua intrevedere cu presedintele pentru discutii pe aceasta tema, Traian Basescu a spus ca prim-ministrul este oricand binevenit.

"E binevenit oricand, numai sa ma anunte cand are timp", a spus Basescu.

Basescu a declarat ca articolul 80 din Constitutia Romaniei spune clar ca presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul acestuia.

"Nu veti gasi nicaieri la capitolul Guvern ca prim-ministrul reprezinta statul roman. El poate reprezenta cel mult o institutie foarte importanta, si anume Guvernul, dar nu statul roman, care este mult mai complex: are 22 de milioane de cetateni, are justitie, Parlament, ONG-uri, are ameni amarati, oamnei bogati. Toti suntem parte a Romaniei si Guvernul nu ii poate reprezenta pentru ca nu are reprezentare constitutionala", a afirmat Basescu.

Seful statului a spus ca prim-ministrul poate face asta doar daca ii deleaga el atributiunile.

"Faptul ca incearca fortarea notei nu printr-o discutie cu mine, ci printr-un act fara valoare juridirca, arata o unda de slabiciune. (...). Prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa isi asume ce isi doresc", a conchis Basescu.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat, citat de Mediafax , ca presedintele Traian Basescu "s-a pripit" cu declaratia din aceasta seara, seful Guvernului apreciind ca "partea conflictuala" din firea sefului statului "i-a luat-o inainte".

"Cred ca presedintele Basescu asta-seara s-a pripit cu aceasta declaratie. Partea conflictuala din firea domniei sale i-a luat-o inainte", a afirmat premierul.

El a precizat ca a solicitat Parlamentului o declaratie si "un punct de vedere perfect constitutional", conform articolului 65 litera k din Constitutie si articolului 1 din Regulamentul sedintelor comune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Udrea: As schimba Guvernul prin modificarea majoritatii parlamentare