Premierul Victor Ponta se va afla, luni, in Austria, unde se va intalni atat cu presedintele si cancelarul federal, cat si cu reprezentanti ai mediului de afaceri austriac, seful Guvernului invitandu-l in aceasta vizita oficiala si pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, informeaza Guvernul, informeaza Mediafax.

Premierul va avea intrevederi cu presedintele Heinz Fischer, cu cancelarul Werner Faymann, cu presedintele Consiliului National al Austriei, Barbara Prammer, precum si cu alti oficiali si reprezentanti ai mediului de afaceri austriac.

In cursul diminetii, premierul va participa la Forumul economic Romania-Austria.

Ponta va fi insotit de ministrul Economiei, ministrul Transporturilor si ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri.

"Avand in vedere relatiile stranse si colaborarea dintre Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Vienei, premierul Victor Ponta l-a invitat pe primarul general Sorin Oprescu sa il insoteasca in aceasta vizita oficiala", se mai arata in comunicat.

Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca va efectua o vizita oficiala in Austria, ocazie cu care va discuta cu reprezentanti ai companiilor austriece din domeniul gazelor si petrolului cu investitii in Romania, inclusiv despre calendarul liberalizarii pretului la gazele naturale.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat pentru Bloomberg ca Guvernul este hotarat sa taxeze partea exceptionala a profiturilor obtinute de companiile de energie si gaze in urma liberalizarii tarifelor, iar autoritatile trebuie sa negocieze cu OMV pentru a stabili cel mai bun moment de introducere a acestor taxe.

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca investitiile OMV Petrom vor depinde de "stabilitatea fiscala si reglementari". El a avertizat ca orice schimbare in acest sens va afecta investitiile Petrom.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import.

Preturile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate incepand din luna decembrie a acestui an si vor ajunge la nivelul mediu al preturilor internationale la gaze pana la finele anului 2014 intr-o maniera in general liniara.

Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu luna iulie a anului viitor si vor continua sa creasca la nivelul pretului international pana in decembrie 2018.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Este anul 2025, se comemoreaza 10 ani de la Colectiv