Ce-ar fi daca toate institutiile publice din Romania ar folosi hartie reciclata? Ar fi asa: cererea de hartie reciclata ar creste foarte mult. Daca hartia reciclata se face din hartie folosita, adica maculatura, atunci ar creste cererea pentru hartie folosita. Daca creste cererea, creste si pretul. Daca creste pretul pentru maculatura, cresc si beneficiile pentru cei care strang maculatura si o dau centrelor de reciclare. Daca creste numarul celor care strang maculatura, creste si infrastructura pentru celor care o colecteaza. Daca creste infrastructura, creste si numarul locurilor de munca din domeniul celor care se ocupa cu colectarea si reciclarea hartiei. Daca creste numarul locurilor de munca, scade numarul de someri.
Daca scade numarul de someri, vom avea mai putini asistati de la bugetul de stat. Daca vom avea mai putini asistati, vom avea cheltuieli mai mici la buget. Daca vom avea cheltuieli mai mici, vom avea taxe mai mici. Daca vom avea taxe mai mici, vom avea bani mai multi. Daca vom avea mai multi bani, vom cumpara produse de calitate. Daca vom consuma produse de calitate, ne vom imbolnavi mai rar si vom fi mai sanatosi.

Daca vom fi mai sanatosi, vom trai mai mult si vom fi mai destepti. Daca vom fi mai destepti, vom manca produse bio iar daca vom manca bio, va creste cereea pentru acest tip de produse. Daca creste cererea de produse bio si locale, cresc si veniturile producatorilor locali. Daca cresc aceste venituri, cresc si afacerile cu produse bio, si automat creste si numarul de angajati si impozitele pe care platite la bugetul de stat. Daca cresc veniturile la buget, vom putea face investii.

Daca vom face investii, vom putea folosi tehnologii nepoluante. Daca vom folosi materiale nepoluante, vom dezvolta industria producatoare de materiale de constructii eficiente energentic. Daca dezvoltam fie si o singura industrie, dezvoltam tara. Daca dezvoltam tara, ne dezvoltam si noi, evoluam.

Daca vom fi mai evoluati, vom acorda mai mare importanta educatiei, vom creste bugetul educatiei si vom putea plati mai bine profesorii. Daca vom avea profesori mai bine platiti, copiii nostri vor fi mai bine pregatiti. Daca vor fi mai pregatiti, va creste capitalul uman. Daca acest capital creste, creste si antreprenoriatul. Odata cu antreprenoriatul, creste si inovatia. Daca progresam la capitolul inovatie, vom dezvolta industrii mai performante. Daca vom dezvolta tehnologii mai performante, vom polua mai putin.

Daca vom polua mai putin, vom respira un aer mai curat. Daca vom respira un aer mai curat, vom tusi mai putin. Daca tusim mai putin, imprastiem mai putini microbi si vom fi cu totii mai sanatosi. Daca vom fi mai sanatosi, vom fi si multi mai eficienti. Daca vom munci mai eficient, vom avea mai mult timp liber. Daca avem mai mult timp, devenim mai liberi si mai creativi, ne relaxam mai mult si consumam ceea ce alti oameni creativi si liberi creeaza. In fine, daca avem mai mult timp, ne indragostim mai mult si ne iubim mai mult. Daca ne iubim mai mult, vor fi mai putine conflicte. Daca vor fi mai putin conflicte, vor fi razboaie mai putine, va fi mai multa pace.

Totul de la banala hartie reciclata. Putem face atat de mult cu atat de putin. Intra pe www.comunitatedurabila.ro sa vezi detalii.

Nota Comisia Europeana a initiat deja un program de stimulare a achizitiilor verzi, iar multe state din Uniunea Europeana au adoptat tinte seminificative in ce priveste achizitiile publice verzi. Detalii aici.
Romania s-a angajat ca va adopta o strategie pentru includerea criteriilor verzi in achizitiile publice, dar, pana in acest moment, guvernantii au ramas incremeniti in proiect. Sprijiniti Comunitatea Durabila ca sa iesim din incremenire, sa ducem lucrurile dincolo de ce-ar fi daca …

Acest material face parte din din colectia de resurse a primei comunitati de practica pentru dezvoltare durabila din Romania. Comunitatedurabila.ro isi propune sa ofere celor interesati un instrument colaborativ de invatare pentru dezvoltare durabila si reuneste in acest sens experti si manageri de proiecte din domenii diverse, cu totii motivati sa dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.

Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeste in oameni!” initiat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta in parteneriat cu ActiveWatch si implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri