Stirea ca fostul premier roman Adrian Nastase a incercat sa se sinucida a declansat o serie de reactii in presa internationala, nu doar in Europa, ci si in SUA, China sau Australia, scrie Jurnalul.ro.

Agentia spaniola EFE: "Tentativa de sinucidere a lui Nastase poate agrava infruntarea dura dintre presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu, si prim-ministrul social-democrat Victor Ponta, discipol al lui Nastase, care-l acuza pe Basescu ca foloseste justitia impotriva adversarilor politici".

Jurnalul spaniol El Mundo:
Sentinta simbolizeaza adevaratul inceput al luptei anti-coruptie in Romania.

Intr-o relatare detaliata, agentia franceza AFP descrie ce s-a intamplat miercuri seara la resedinta fostului premier, care a incercat sa se sinucida cand politia a venit sa il caute la domiciliu. Astfel, acesta le-a cerut politistilor sa ii permita sa isi ia cateva carti, dupa care a mers singur in biroul sau si s-a impuscat in gat cu pistolul personal.

Stirea AFP a fost rapid preluata de marile publicatii franceze, incepand cu Le Monde, Le Parisien sau Liberation, care prezinta cazul in detaliu. Informatia a ajuns inclusiv in Australia, prin intermediul cotidianul The Australian.

Intr-un articol detaliat despre cazul in care a fost condamnat Adrian Nastase si presupusa tentativa de sinucidere a acestuia, Reuters apreciaza ca decizia Curtii Supreme ca fostul premier sa ispaseasca doi ani de inchisoare i-a surprins pe multi care credeau ca politicienii sunt deasupra legii in Romania.

Si agentia Associated Press considera ca acest proces este un semnal trimis Uniunii Europene, care a cerut Romaniei sa combata coruptia endemica. Decizia Curtii Supreme, care a mentinut sentinta initiala, a trimis insa unde de soc in intreaga tara, sustine AP, amintind ca Nastase este cel mai important politician roman condamnat dupa 1989.

Stirea AP a fost preluata pe larg de numeroase publicatii americane, intre care cotidianul Washington Post sau revista Time, si posturi de televiziune locale sau nationale, cum ar fi Fox News, CBS News sau ABC News.

Agentia chineza Xinhua a relatat, de asemenea, subiectul, afirmand ca fostul premier Adrian Nastase a incercat sa se sinucida la cateva ore dupa ce a fost condamnat la doi ani de inchisoare, dar viata sa nu este pusa in pericol.

Citeste articolul complet pe Jurnalul.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
CSM limiteaza accesul presei la informatii din anchete si procese