5 iulie 2012, orele 16.30. Am plecat de la birou pe o caldura coplesitoare, spre zonele in care erau anuntate mitinguri. Am trecut pe langa Piata Victoriei, unde erau doar cateva masini de politie si multa liniste. La Universitate am gasit 3 zone de protest, foarte apropiate, dar extrem de diferite. Pro sau anti Basescu, tineri sau pensionari, intelectuali sau adolescenti. In total, cateva mii de oameni au infruntat canicula, fiecare dintre ei din motive si cu scopuri diferite. Citeste in reportajul urmator cum s-au vazut mitingurile si ce vor romanii care au iesit in strada.


Primul protest la care am ajuns, cu putin inainte de ora sase, avea loc la statuile din fata Teatrului National, locul unde de la protestele din iarna se tot aduna grupuri de batranei care isi striga oful.

De aceasta data, un grup de 20 de oameni, cu o medie de varsta de circa 60 de ani, strigau o serie de lozinci anti-Basescu. “Basescu la puscarie” si “Cristoiu si Turcescu, coloneii lui Basescu” rasunau din doua portavoci.

Mihai, 61 de ani, intrebat pentru ce a venit in Piata Universitatii, raspunde simplu “imi doresc sa il dam jos pe Basescu”. Ne explica de ce este nemultumit, cum Romania s-a transformat intr-un stat politienesc, si este convins ca “oricine ar veni la guvernare nu poate fi mai rau ca acum”.

Peste strada, mai exact in fata fantanilor de la Universitate se auzeau alte scandari. Am presupus ca acolo se adunase grupul de sustinatori ai presedintelui, semnificativ mai numeros decat palcul de protestatari din fata Teatrului National.

“Fiecare natiune are conducatorii pe care ii merita”


Ajunsi la fantanile de la Universitate, ne dam seama ca aici se aflau tot manifestanti anti-Basescu. Lozincile “Basescu, nu uita, Romania nu-i a ta” si “Basescu cu ai lui sa se duca dracului” se auzeau nu la fel de puternic, grupului de circa 50 de oameni lipsindu-le o portavoce.

Am intrat imediat in vorba cu o doamna in varsta, care incerca sa mentina calmul atunci cand se mai iscau discutii. Doamna ne-a povestit ca acolo este un grup de pensionari, nemultumiti de traiul prost pe care il duc. “Avem pensii mici, nu avem bani de medicamente sau sa ne platim intretinerile. O ducem foarte rau si ne-am saturat de aceasta situatie”.



In timp ce pensionara ne spunea oful, intervine in discutie un barbat, care o intreaba ce alternative vede. Dupa o scurta discutie in contradictoriu, doamna pleaca si ramanem de vorba cu barbatul de 50 de ani.

Dupa o scurta incursiune in filosofie, domnul ne enunta citat celebru “fiecare natiune are conducatorii pe care ii merita”.

Barbatul este de fapt un regalist aflat din greseala la mitingul care nu trebuie. Sustine cu tarie ca “singura institutie care poate salva Romania este monarhia”.

Se declara in acelasi timp nemultumit ca cei pe care i-ar vota (liberalii) s-au aliat acum cu exponentii celor care l-au batut la mineriade. “Eu am mancat bataie de la mineri, nu mai pot acum sa ii votez pe liberali”, spune cu sinceritate barbatul.

“Nu stiu frate, eu am venit aici ca sa iau niste bani”


Plecam spre Piata Revolutiei cu gandul ca nu vom gasi mai mult de 50-100 de oameni care sa sustina cauza lui Mihai Razvan Ungureanu.

In acelasi timp cu noi, mergeau grupuri de oameni, majoritatea imbracati in alb.

Am gasit acolo spre o mie de oameni, iar protestatarii continuau sa ia cu asalt intarea intr-un spatiu amenajat de obicei pentru concerte si evenimente culturale. De altfel, de pe o scena rasunau cantece popular- patriotice.

La mitingul anti-USL, spre deosebire de grupurile din piata universitatii, peisajul era contrastant: in acelasi spatiu erau intelectuali, pensionari, tineri, adolescent.

Ne-a atras atentia un grup de tineri, unii chiar sub 18 ani, imbracati in tricouri albe cu o zvastica taiata.

Intrebam un grup de tineri care nu pareau sa aiba mai mult de 18 ani despre ce inseamna acel tricou si ce vor sa transmita la acest protest. Unul dintre baietii din grup se face repede pierdut, iar ceilalti doi, destul de crispati, nu prea stiu ce sa spuna.

In cele din urma, unul rupe tacerea cu fraza halucinanta: “Nu stiu frate, eu am venit aici ca sa iau niste bani”.

Nu ne pierdem speranta si incercam sa aflam din alta sursa de unde ideea cu tricourile si zvastica. Intrebam o tanara de pana in 30 de ani despre semnificatia tricoului. De aceasta data primim un raspuns decent: “Vrem sa aratam ca luptam in favoarea democratiei”. Atat, fara prea multe explicatii.

Plecam oarecum multumiti ca am reusit sa aflam macar ce vor sa transmita acesti oameni cu tricourile lor albe si anti-naziste. Ne gandim ca poate s-a format rapid un curent de opinie, cu tot cu o tiparnita de tricouri, care vrea cu orice pret sa protejeze democratia din Romania.

De fapt, nu este deloc asa. Ulterior, un alt protestatar, Vlad C., un tanar de circa 30 de ani, cu studii superioare ne explica cum “erau unii care imparteau pe aici tricouri cu zvastica taiata”. De altfel, Vlad a remarcat tot felul de oameni “dubiosi” la acest miting, desi se astepta sa fie o actiune condusa de multi tineri nemultumiti. “Am observat multi dubiosi pe aici, mai degraba cu fete de manglitori”. Pe langa tricourile acestea, mai circulau si altele cu imagini cu Ponta sau Crin Antonescu taiate si mesaje jignitoare.

Tot el ne-a povestit ca i s-a parut ciudat ca au venit autocare cu oameni din tara. “Mi s-a parut o actiune de tip USL-ist”. Teoria ni s-a confirmat ulterior. Mitingul cu tricouri albe, pentru sustinerea democratiei, masca, de fapt, un portocaliu intens. Dar aveam sa ne convingem ulterior.

Printre tricourile cu mesaje anti USL-iste am gasit si oameni care venisera pentru scopul initial al manifestatiei. Am intalnit un angajat din mediul financiar, care isi astepta sotia si grupul de prieteni.

“Mi-am facut bugetul pe 2012 pe baza programului de privatizari de stat…care se pare ca nu se va mai intampla. Bursa si leul sunt foarte afectate de tensiunile politice, Hidroelectrica se va vinde pe bucati. Apoi, am venit si in calitate de parinte. Cum sa ii spun copilului meu sa invete, sa fie cinstit si sa nu copieze, cand seful guvernului face acest lucru. Nu am argument”, se spune brokerul.

Mitingul discursurilor politice


Intre timp, in piata Revolutiei se adunasera aproximativ 2000 de oameni. Caldura era coplesitoare, mai multe persoane fiind ajutate de salvare, dupa ce au manifestat stari de rau. Pana acum, nici urma de omul pentru care s-au adunat, cel putin theoretic, o parte din acesti oameni, Mihai Razvan Ungureanu. Se apropia ora 18.00, asa ca ne-am apropiat de scena, in spatele caruia il gasim pe MRU inconjurat de televiziuni si sprijinit de un nucleu dur de PDL-isti.

A fost primul moment in care ne-am dat seama ca mitingul s-a transformat intr-o manifestatie politica. “Spectacolul” nu a inceput cu Mihai Razvan Ungureanu, care, de altfel, a si chemat omanii in strada, ci cu presedintele PD-L, Vasile Blaga.



Halucinant, discursul sau a fost in aceeasi masura pro-Basescu si anti-USL. S-a cerut demisia premierului ponta, pentru “hotie si plagiat”. Stilul a fost urmat si de ceilalti vorbitori: Cristian Preda, prim-vicepresedintele PD-L sau europarlamentarul PD-L, Monica Macovei.

Rand pe rand, fiecare a atacat alianta USL si pe Victor Ponta. Aparent diferite, fiecare discurs continea aceleasi laitmotive: “hot” si “plagiat”. Unii au amintit de situatia dramatic a tarii, de saracie, somaj, nivel de trai scazut si de cum actualul guvern “nu a facut nimic”.

Toate aceste discursuri erau acompaniate de sloganuri anti USL, anti Ponta si de sustinere a presedintelui Basescu.

Pe langa Blaga, Preda si Macovei, pe scena s-au aflat si alti lideri PD-L: Mihai Stanisoara, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Theodor Paleologu, Gabriel Berca, Traian Ungureanu,Andreea Paul dar si Aurelian Pavelescu si Mihail Neamtu, acesta avand si un steag si doua funii de usturoi.

Intr-un final, a aparut pe scena si „omul zilei”. MRU le-a spus cetatenilor sa iasa la manifestatii si a dialogat cu publicul.

"E aceasta Romania pe care v-o doriti si dumneavoastra? E aceasta Romania pe care o dorim copiilor nostri?", i-a intrebat Ungureanu pe participanti, care au raspuns: "NU".

"Suntem pregatiti sa facem tot ce putem pentru a ne lua tara inapoi?", a continuat Ungureanu, raspunsul fiind: "DA".

„Hotia” nu a lipsit nici din discursul sau. "Tara noastra arata altfel - nu e o tara a hotiei, nu e o tara in care oricine vrea poate ajunge in Parlament", a mai spus Ungureanu.

Imediat dupa intervenia lui MRU, multimea a inceput sa se raspandeasca. Multi dintre protestatari au plecat inapoi in tara, cu microbuzele cu care au fost adusi. Altii s-au indreptat spre terase sau parcuri. Nu stim care au fost concluziile mitingului pentru oamenii care au venit fara sa fie platiti sau adusi, ci doar sa sustina democratia. Dar, cu siguranta, nu acesta a fost scopul final al manifestatiei.


In drum spre metrou, am trecut din nou prin Piata Universitatii, unde mitingul anti-Basescu luase ceva amploare. In fata Teatrului National se adunasera cam 500 de oameni, care strigau din rasputeri lozinci impotriva presedintelui. Conform informatiilor transmise de televiziunile de stiri, in jurul orei 20.00 au avut loc si cateva schimburi de pumni intre cele doua grupuri de protestatari, care au fost rezolvate rapid de interventia jandarmilor.

Astazi este o zi importanta: Parlamentul voteaza suspendarea presedintelui Traian Basescu. Sunt doua variante: fie presedintele va ramane in functie si circul politic intre el si guvern va continua, fie vom merge la referendum si vom avea un circ politic diferit. In tot acest timp, mediul economic se deterioreaza, mediul de afaceri sufera si imaginea Romaniei in afara este tot mai subreda si ridica semne de intrebare investitorilor actuali si potentiali. Iar lupta pentru sustinerea valorilor democratice este prea putin vizibila si inabusita imediat de manifestatiile cu tenta politica, de huiduieli, injuraturi si lovituri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri