Cancelarul Angela Merkel a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca va fi cazul, sa "traga concluziile necesare" privind Romania, potrivit declaratiei, de luni, a lui Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului german.
"Uniunea Europeana se sprijina pe idealuri comune: toate guvernele trebuie sa le respecte, inclusiv cel roman. Cancelarul a subliniat ca va sprijini Uniunea Europeana, daca este cazul, in a trage concluziile necesare. Acestea ar putea fi stabilite dupa discutiile planificate pentru aceasta saptamana cu premierul Victor Ponta", se arata in comunicatul de presa cu declaratia lui Seibert, publicat, luni, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin.

Potrivit comunicatului, cancelarul Merkel a avut luni "o convorbire telefonica detaliata" cu presedintele roman Traian Basescu, iar "in centrul discutiei a fost desfasurarea evenimentelor politice interne din Romania".

"Explicatiile presedintelui Basescu confirma ingrijorarile guvernului german. Cancelarul considera innacceptabil ca intr-o tara a Uniunii Europene sa fie lezate principiile de baza ale statului de drept", se mai arata in comunicatul lui Steffen Seibert.

De asemenea, contactat de Mediafax, Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, a declarat ca nu este "mandatat" sa faca precizari pe marginea convorbirii dintre presedintele roman si cancelarul Merkel. "Nu sunt mandatat sa vorbesc despre aceasta convorbire telefonica", a spus Oprea.

Ambasada Germaniei la Bucuresti informa, joi, 5 iulie, ca Guvernul de la Berlin urmareste “cu atentie” evolutiile din politica interna a Romaniei.

"Guvernul Federal observa cu atentie recentele evolutii din politica interna a Romaniei si se asteapta ca partidele si institutiile politice din Romania sa actioneze, bazandu-se pe principii democratice si ale statului de drept, chiar si in contextul acestei situatii tumultuoase. Acest fapt vizeaza, indeosebi, si respectarea independentei Curtii Constitutionale a Romaniei. Europa este o comunitate de valori care trebuie sa functioneze in litera legii, dar si in spirit democratic. Guvernul Federal nu ia pozitie referitor la afirmatii ale unor europarlamentari germani, independenti", a transmis Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, dupa votul din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, ca va avea o serie de vizite in mai multe capitale europene si la Bruxelles pentru a explica situatia din Romania.

"Am vorbit si astazi cu presedintele (Comisiei Europene - n.r.) Barroso, cu presedintele Parlamentului European, ne-am aflat pana astazi si sper sa inceteze, noi ca tara, victime ale unei campanii iresponsabile si ticaloase de denigrare a noastra ca tara. Aceasta campanie a fost dusa ori din iresposabilitate, ori din ceva mult mai grav", a afirmat Ponta.

El a precizat ca atat presedintelui Comisiei Europene, cat si celui al Parlamentului European, le-a transmis sa trimita experti la Bucuresti, pentru a constata independenta justitiei.

Comentand discutia telefonica dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, si presedintele suspendat, Traian Basescu, seful guvernului, Victor Ponta a declarat ca nu cancelarul Merkel voteaza la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul roman, si ca ceea ce vor cota romanii nu poate fi schimbat de nimeni.

"Banuiesc ca nu doamna Merkel o sa voteze pe 29. Si banuiesc ca votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Mekel si crestin-democratii germani - pentru ca doar ei sunt cei care ii tin partea domnului Basescu si PDL - sunt cei care au crezut totdeuna in austeritate, in taieri - e adevarat, austeritate mai mult in Romania si in Grecia si in Italia si in Spania, mai putin la dansii - in timp ce restul Euroepi spune un singur lucru: ca suntem in standarde europene si ca problema poate fi rezolvata doar de locuitorii Romaniei. Indiferent ce vor crestin-democratii germani, romanii vor vota in Romania si votul de pe 29 va lamuri lucrurile", a spus Ponta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri