Romania merge "pe un drum politic riscant", scrie Wall Street Journal, notand ca Bucurestiul a ales "o perioada nefasta" pentru a intra in "instabilitate politica", riscul fiind pierderea liniei de finantare asigurata de FMI, UE si BM, situatie care ar genera probleme economice.
"Romania a ales o perioada nefasta pentru a capata reputatia de instabilitate politica. Premierul Victor Ponta a fost convocat la Bruxelles joi, dupa o serie de atacuri la adresa Constitutiei care au culminat cu initierea procedurii de demitere a presedintelui Traian Basescu. Tensiunile deja s-au transmis investitorilor: leul a scazut cu 2% in raport cu euro luna aceasta. Insa acesta s-ar putea dovedi doar varful aisbergului daca domnul Ponta va continua aceasta strategie riscanta", comenteaza Wall Street Journal, citat de Mediafax.

"Marele risc pentru Romania este pierderea liniei de finantare asigurata de FMI si UE prin acordul stand-by de tip preventiv in valoare de peste 5 miliarde de euro. Guvernul ar putea utiliza aceste fonduri in cazul in care sistemul bancar din Romania va fi blocat din cauza unei eventuale intensificari a crizei din zona euro. Acest lucru s-ar putea intampla daca bancile straine opresc liniile de creditare in sucursalele din Romania, ceea ce reprezinta peste 80% din sectorul bancar romanesc, limitand capacitatile de imprumut. Doar bancile elene contribuie cu aproape 20% la creditarea externa a bancilor din Romania, conform Royal Bank of Scotland", noteaza WSJ.

"Pana acum, Romania si-a indeplinit obligatiile economice ale acordului. Reducerea cheltuielilor si cresterea impozitelor au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% din PIB anul trecut, de la 9% in 2009; cresterea economica a fost de 2,5% in 2011, dupa doi ani de contractii. Dar nu exista garantii ca Romania va ramane pe aceasta cale. Actualul scandal poate parea in cea mai mare parte de natura politica: domnul Ponta, un politician de stanga, incearca sa reduca puterile Curtii Constitutionale independente. Dar el va castiga sustinere populara pentru demiterea presedintelui de centru-dreapta Basescu, asociindu-l pe acesta cu masurile de austeritate nepopulare initiate in 2009. Desigur ca domnul Ponta va incerca sa mentina ambele directii, angajandu-se public sa respecte conditiile programului UE/FMI. Dar, dat fiind ca alegerile parlamentare vor fi in noiembrie, tentatia de a relaxa austeritatea fiscala va fi puternica", adauga WSJ.

Dar Romania nu risca doar pierderea liniei de creditare de la UE si FMI. "Presiunile asupra instantelor independente trimit un semnal negativ investitorilor straini in legatura cu amenintarile la adresa statului de drept in Romania. (...) In contextul in care economia europeana inca este tensionata, testarea rabdarii liderilor UE este un drum nechibzuit pentru Romania", atrage atentia publicatia financiara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri