In localitatea Crucea, in Suceava, 300 de ortaci au ales sa traiasca mai putin decat altii pentru numai 1.200 de lei pe luna. Ortacii s-au blocat acum in singura mina de uraniu functionala din Romania, in semn de protest pentru lefurile prafuite, scrie Adevarul.ro.

„A iesit de la mina si apoi l-au lasat picioarele, iar incet, incet a murit. De acolo, de la uraniu i s-a tras", sunt cuvintele pe care Verginia Dobrovolschi le foloseste de fiecare data cand vine vorba de sotul ei. Iar povestea trista a ei poate fi trasa la indigo pentru sute de familii din zona Stulpicani - Ostra - Crucea - Brosteni, din judetul Suceava. Sunt oameni care au intrat la 300 de metri sub pamant pentru a extrage uraniul necesar functionarii Centralei Nucleare de la Cernavoda, iar unii au platit un pret mare, mult prea mare, pentru painea pe care au castigat-o cu sudoarea fruntii.

Pana acum cativa ani, ortacii care intrau in minele de uraniu apartinand Sucursalei Crucea a Companiei Nationale a Uraniului aveau macar consolarea unui salariu motivant. De vreo patru ani, salariul minerilor a inghetat, iar odata cu trecerea timpului tensiunea acumulata a devenit tot mai puternica. A rabufnit saptamana aceasta, cand ortacii nu au mai indurat umilinta unui salariu de mizerie si s-au blocat in subteran.

Citeste articolul complet pe Adevarul.ro.

Sursa foto: Adevarul.ro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Durata calatoriei cu trenul din Capitala la Suceava, redusa cu o ora