Principalele confederatii sindicale si patronale cer Guvernului sa nu cedeze "presiunilor" FMI si ale structurilor financiare din UE cu privire la legislatia muncii din Romania, aceste institutii impunand, in opinia sindicalistilor, conditii ce ar duce la desfiintarea dialogului social.
"Confederatiile sindicale si confederatiile patronale semnatare au considerat si considera ca dialogul social si respectul fata de munca este un criteriu esential al constructiei europene in domeniul muncii. La modul declarativ, reprezentantii Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana au subscris permanent la aceste principii", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, marti, si semnat de liderii Cartel Alfa, CNSLR Fratia, Blocul National Sindical, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), "Meridian", Patrorom, Conpirom, UGIR 1903, Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Patronatul Roman (PR).

"In fapt, reprezentantii Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana sustin impunerea unor conditii care vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile", se adauga in comunicatul sindicatelor si patronatelor.

Potrivit sindicatelor si patronatelor, modificarile aduse legislatiei muncii in 2011 au dus la scaderea drastica a numarului contractelor colective de munca. "Desi justificarea guvernului Boc a fost intarirea dialogului social sectorial, este de notat faptul ca nu a mai fost incheiat niciun contract colectiv de munca la nivel sectorial, iar efectul imediat in domeniul relatiilor de munca a fost acela al escaladarii numarului de conflicte de munca. Intrarea in vigoare a Legii nr. 62/2011 (Legea dialogului social - n.r.) a dus la un blocaj institutional, iar deblocarea acestuia nu poate fi facuta in baza impunerilor neintemeiate ale FMI", se mai arata in comunicat.

Confederatiile protesteaza astfel fata de "imixtiunea reprezentantilor actualei misiuni a Fondului Monetar International si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana care, prin impunerea unor conditii aberante fata de legislatia din domeniul muncii din Romania, isi depasesc in mod abuziv competentele si atributiile".

Liderii sindicatelor si patronatelor semnatare solicita Guvernului "sa nu cedeze presiunilor facute", "sa evalueze serios competentele reprezentantilor partii romane in cadrul negocierilor", "sa apere si sa sustina, cu prioritate, in cursul negocierilor cu FMI-UE, interesul national al dezvoltarii economico-sociale prin folosirea concreta si eficienta a Dialogului Social care sa genereze pacea sociala", potrivit aceluiasi comunicat.

O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala se afla la Bucuresti, pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.

Premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

In urma cu cateva saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri