Chimioterapia, un tratament contra cancerului, poate sa lezeze celulele sanatoase si sa le determine sa produca o proteina care alimenteaza tumorile, cauzand o rezistenta a organismului la aceasta terapie, potrivit unui studiu publicat recent, informeaza AFP.
Este vorba de un nou mecanism descoperit "in mod complet neasteptat" de cercetatorii americani, care studiau rezistenta la chimioterapie, observata la pacienti care sufereau de cancere metastazate la san, prostata, plamani si colon, scrie Mediafax.

Cercetatorii au evidentiat astfel rolul important al fibroblastelor, celule noncanceroase, in procesul de cicatrizare a plagilor si in productia de colagen.

Dar, atunci cand se afla in apropierea unor tumori canceroase si sunt expuse la chimioterapie, aceste celule sufera alterari ale ADN-ului si produc o proteina denumita WNT16B, care permite celulelor canceroase sa se dezvolte si sa invadeze tesuturile invecinate, rezistand la tratament.

Sinteza de WNT16B a crescut de pana la 30 de ori, acest rezultat fiind "complet neasteptat", afirma Peter Nelson, coautor al acestui studiu publicat in revista Nature Medicine.

"Descoperirea noastra arata ca micromediul in care se afla tumoarea are un impact asupra reusitei sau esecului tratamentului", a spus Peter Nelson, potrivit caruia aceeasi celula canceroasa, daca este supusa unor medii diferite, poate sa reactioneze "in mod complet diferit" la chimioterapie.

Chimioterapia se bazeaza pe administrarea de medicamente care ataca celulele canceroase, distrugandu-le sau oprindu-le cresterea. Insa, dupa o buna reactie initiala, tratamentul poate sa devina mai putin eficient pe parcursul sedintelor urmatoare, din cauza fenomenului de rezistenta a organismului la terapie.

Cercetatorii americani au testat efectele chimioterapiei pe barbati suferind de cancer de prostata, inainte de a confirma rezultatele lor pe paciente suferind de cancer mamar si ovarian.

Aceste cercetari deschid calea spre obtinerea unor noi tratamente pentru pacientii suferind de cancer in stadii avansate.

"Un anticorp al proteinei WNT16B, administrat in cadrul chimioterapiei, ar putea ameliora reactia (distrugand mai multe celule canceroase).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri