Peste 110 de medalii si premii. Atatea distinctii au reusit sa isi adjudece tinerii romani , elevi in clasele 6-12, numai in 2012, prin participarea la olimpiade si concursuri internationale, in ciuda deficientelor pe care le intampina in fiecare zi in sistemul de invatamant romanesc.
Romania se mandeste cu acesti copii straluciti, chiar daca de cele mai multe ori meritul ii revine familiei, care sustine financiar pregatirea in particular a tanarului, si nu scolilor si profesorilor de la clasa .

Astfel, pana in septembrie 2012, 98 de elevi de scoala generala si liceu au obtinut 113 de premii si medalii.

Tineri au obtinut de-a lungul anului la concursurile scolare 24 de medali de aur, 28 de argint, 20 de bronz, cate 10 premii I si III, noua primii II si 12 mentiuni.

Printre intrecerile care au reusit sa aduca cele mai multe premii si medalii se numara:

-Olimpiada Internationala de Limba, Comunicare si Literatura Romana - cu 24 de premii, respectiv sase premii intai, cinci premii doi, patru premii trei si noua mentiuni;
-Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada – 11 medalii si doua premii speciale;
-Olimpiada Internationala de Matematica, unde olimpicii romani au cucerit sase medalii - doua de aur, trei de argint si una de bronz.

De asemenea, romanii au obtinut rezultate bune si la olimpiadele de informatica, biologie, fizica, chimie, astronomie si astrofizica.

26 de judete au dat olimpici premiati

Cand vine vorba de repartizarea pe judete, Bucurestiul conduce detasat, elevii din capitala obtinand 45 de distinctii, dintre care 11 medalii de aur, 20 medalii de argint, 13 medalii de bronz si 1 medalie de aur.

Capitala este urmata la mare distanta de judetul Iasi, cu 8 premii, dintre care doua medalii de aur, una de argint, una de bronz, doua locuri intai, un loc doi si o mentiune.

Urmatoarele in top sunt judetele Covasna (7 distinctii), Prahova (6 distinctii), Bacau (4), Bistrita-Nasaud (4), Maramures (4) si Suceava (4).

Majoritatea tinerilor au castigat cate un premiu anul acesta sau doua la competitiile la care au participat. O singura tanara, Miritescu Catalina Ana, de la Liceul International de Informatica din Bucuresti a obtinut trei medalii. Ea a fost premiata la Olimpiada Internationala de Stiinte a Uniunii Europene (aur) si la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica (aur la individual si bronz pe echipe).

Ce recunoasteri primesc premiantii

Cuantumurile burselor de merit pe care le primesc tinerii romani pentru rezultatele deosebite obtinute la olimpiade internationale si premiile elevilor care au primit distinctii la competitiile internationale au fost aprobate in luna iunie prin ordin de ministrul, pentru anii 2011 si 2012.

Astfel, olimpicii care obtin premiul al treilea sau medalie de bronz la olimpiade internationale regionale si balcanice primesc o bursa de merit de 350 de lei pe luna, timp de 12 luni. Pentru locul al doilea elevii sunt premiati cu 525 lei pe luna timp de un an de zile, iar pentru medalia de aur la aceste olimpiade scolare tinerii primesc o bursa de 700 lei/luna timp de 12 luni.

O alta categorie de premii se acorda pentru olimpiade internationale, pe obiective de invatamant.

Astfel, tinerii care obtin mentiune la astfel de intreceri sunt recompensati cu un premiu in valoare de 2.300 de lei, pentru premiul al treilea se acorda suma de 2.650 de lei, iar pentru ocupantii locului secund se acorda un premiu de 3.400 de lei.

Cei care obtin aur la olimpiade internationale, pe obiective de invatamant, primesc un premiu de 8.750 de lei, iar pentru premiile speciale (medalie de aur si punctaj maxim) se acorda suma de 11.300 de lei.

Rezultate dezastruoase la bacalaureat

Cu toate ca Romania are tineri cu care se poate mandri, acestia sunt foarte putini daca ne uitam la numarul celor care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat in acest an.

Astfel, daca in sesiunea din iulie, cand s-au inscris aproximativ 187.000 elevi, un procent de aproximativ 43% (80.500 elevi) au promovat examenul, in cea de-a doua sesiune lucrurile au stat si mai rau, procentul de promovabilitate fiind de aproximativ 26%.


Sursa foto: freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri