Ratele somajului din zona euro si Uniunea Europeana (UE) au atins niveluri record in august, intrucat criza datoriilor impinge economia uniunii monetare spre recesiune si determina companiile sa desfiinteze locuri de munca.
Somajul pentru august s-a situat la 11,4% pentru zona euro in august, potrivit Bloomberg, iar la nivelul UE a fost de 10,5%. Ambele rate sunt egale cu luna iulie, pe care biroul de statistica al Comisiei Europene, Eurostat, a revizuit datele anuntate initial, de 11,3% pentru zona euro si 10,4% pentru UE, scrie Mediafax.

Potrivit estimarilor Eurostat pentru august, numarul somerilor s-a situat la 25,47 milioane de persoane, din care 18,2 milioane in zona euro.

Companiile europene amana decizii pentru investitii si angajari, din cauza perspectivelor de recesiune, a masurilor de austeritate aplicate la nivelul regiunii si a incetinirii cresterii economice. Asteptarile economice slabe au determinat companii din Franta si Germania, precum Deutsche Bank, PSA Peugeot Citroen si Air France- KLM sa desfiinteze mii de posturi.

"Pur si simplu nu este destula crestere economica in zona euro pentru a crea suficiente locuri de munca, iar rata somajului inca nu a ajuns la punctul maxim. Un lucru ingrijorator este ca numarul somerilor este in crestere si in tari din centrul zonei euro, precum Germania, care nu au fost afectate pana in trecut", a declarat Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Rata somajului din Germania s-a mentinut la 5,5% in august, potrivit Eurostat, dar autoritatile germane au anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, ca numarul persoanelor fara loc de munca a urcat in septembrie pentru a sasea luna consectiv. In Franta, rata somajului a stagnat la 10,6% in august, in timp ce in Spania a avansat la 25,1%, cel mai ridicat nivel din zona euro, arata datele Eurostat.

Chiar daca planul de achizitii de obligatiuni prezentat in septembrie de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a calmat pietele financiare, sefii de companii si consumatorii obisnuiti devin mai pesimisti in privinta economiei si ar putea amana planuri de cheltuieli, scrie Bloomberg.

Increderea in economia zonei euro a scazut neasteptat in septembrie, intrucat guvernele ar putea avea dificultati mai mari in a-si acoperi deficitele bugetare dupa contractia de 0,2% a PIB al uniunii monetare in trimestrul al doilea si semnale privind o agravare a declinului in perioada urmatoare. Productia industriei prelucratoare s-a contractat in septembrie pentru a 14-a luna consecutiv, potrivit datelor prezentate, luni, de Markit Economics.

BCE a afirmat, in septembrie, ca se asteapta la o contractie de 0,4% a economiei zonei euro si la un avans de numai 0,5% pentru anul urmator.

Citeste si articolul Rata somajului este in crestere: 7,1%

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri