Vasile Cepoi, medicul care a devenit cel de-al 21-lea ministru al Sanatatii dupa Revolutie, marcheaza unul dintre cele mai scurte mandate din istoria ministerului de resort. La numai cinci luni de la numirea sa in functie, Cepoi pleaca de la minister in plin scandal. Asa cum de altfel a si ajuns la Bucuresti.
Fost sef al Directiei de Sanatate Publica Iasi (DSP Iasi), Vasile Cepoi a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii la jumatatea lunii ianuarie, in plin scandal legat de proiectul legii sanatatii.

Presedintele Traian Basescu tocmai avusese un schimb dur de replici cu Raed Arafat, fondatorul SMURD, pe tema schimbarilor in sectorul medicinei de urgenta.

In urma confruntarii cu presedintele Romaniei, Raed Arafat si-a dat demisia din pozitia de subsecretar de stat, decizie care a provocat o serie de proteste de strada. Presedintele Basescu a retras apoi proiectul de lege, iar Raed Arafat a revenit in minister pe functia anterioara.

Pe scurt, acesta a fost contextul in care Vasile Cepoi a ajuns in minister ca secretar de stat insarcinat cu redactarea unei noi legi in domeniul sanatatii. Organigrama ministerului a fost atunci modificata pentru a se infiinta un al treilea post de secretar de stat, special pentru Vasile Cepoi. Nu era pentru prima data cand Cepoi detinea functia de secretar de stat. El mai avusese aceasta pozitie in perioada 2003-2004.

In perioada ianuarie-mai, Vasile Cepoi a coordonat dezbaterile privind redactarea unui nou proiect al sanatatii. In aprilie, Ministerul Sanatatii a lansat si un prim capitol al proiectului, cel dedicat organizarii si functionarii spitalelor.

Investirea lui Cepoi ca ministru al Sanatatii, la inceputul lunii mai, a fost considerata o surpriza. Iar asta pentru ca, la formarea Cabinetului Ponta, erau vehiculate alte doua nume - Florian Popa (rectorul UMF „Carol Davila”) si Nicolae Banicioiu (deputat PSD).

Ce lasa in urma Vasile Cepoi

Mandatul de ministru al lui Vasile Cepoi a fost marcat de discutii aprinse in jurul legii sanatatii si al introducerii coplatii.

Proiectul pentru o noua lege in domeniul sanatatii se afla acum in plina dezbatere publica. Documentul, care propune reformarea modului in care functioneaza sistemul de asigurari si spargerea monopolului CNAS, ar putea intra in dezbaterea Parlamentului in luna decembrie.

Coplata, care ar fi trebuit aplicata incepand cu aceasta toamna, a fost amanata pentru anul viitor. Masura este criticata de pacienti, intrucat acestia vor fi nevoiti sa plateasca diferite sume pentru serviciile medicale pe care le acceseaza in sistemul sanitar public.

In industria farmaceutica, problema taxei clawback si a termenelor de plata prelungite persista. Desi a fost modificata formula de calcul, taxa clawback, platita de producatorii si importatorii farma, continua sa fie contestata de acestia. In plus, termenele de plata lungi, care ajung pana la 360 de zile in cazul medicamentelor compensate, pun si mai mare presiune pe companiile farmaceutice.

De asemenea, alte probleme ale sistemului sanitar, precum subfinantarea, neactualizarea listei de medicamente compensate (care limiteaza accesul pacientilor la tratamentele noi), migrarea masiva a medicilor spre Occident, necesitatea modernizarii spitalelor, dar si “gaurile negre” raman pe lista de prioritati a urmatorului ministrul al Sanatatii.

Motivul plecarii lui Vasile Cepoi

Saptamana trecuta, Vasile Cepoi a fost acuzat de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de posibile conflicte de interese si infractiuni legate de fonduri europene. Potrivit ANI, Cepoi ar fi obtinut bani de pe urma derularii unui proiect in care angajase DSP Iasi drept partener.

Impreuna cu sotia, fostul ministru, pe atunci sef al DSP Iasi, ar fi incasat 42.500 de euro de pe urma proiectului european. Vasile Cepoi a raspuns insa ca participarea sa in proiectul cu fonduri europene nu a fost un secret.

Premierul Ponta a declarat saptamana trecuta ca va purta o discutie cu Cepoi si ca “daca in 2010 sau in 2011 a facut ceva ilegal sigur va raspunde pentru asta”.

La inceputul acestei saptamani, Vasile Cepoi a demisionat din functia de ministru al Sanatatii. In perioada urmatoare, atributiile de ministru al Sanatatii sunt delegate subsecretarului de stat Raed Arafat. Vasile Cepoi a acceptat propunerea lui Victor Ponta de a prelua functia de consilier al primului ministru pe probleme de sanatate.

Cei 21 de ministri ai Sanatatii





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri