Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, care a transformat un continent al razboiului intr-un continent al pacii, a anuntat Comitetul Nobel norvegian, confirmand oficial o informatie dezvaluita cu putin timp inainte de televiziunea publica NRK, informeaza AFP.

"UE si stramosii sai au contribuit de peste sase decenii la promovarea pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa", a declarat la Oslo presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, scrie Mediafax.

Acest Nobel este atribuit pe fondul disensiunilor dintre statele europene, a caror solidaritate este pusa la grea incercare in prezent, economiile bogate din nord fiind reticente in a le veni in sprijin tarilor din sud, asfixiate financiar de o datorie publica excesiva si supuse unor cure de austeritate.

Rezultatele acestui test sunt inca in suspans dar acesta a dezvaluit deja fisuri profunde in edificiul european, opinia publica afirmand ca Bruxelles-ul este adeseori absent si prea birocratic.

"UE se confrunta in prezent cu dificultati economice grave si tulburari sociale considerabile", a recunoscut Jagland.

"Comitetul Nobel norvegian vrea sa se focalizeze pe ceea ce considera rezultatul cel mai important al UE: lupta reusita pentru pace, reconciliere, democratie si drepturile omului", a adaugat el, subliniind ca aceasta a contribuit la transformarea Europei "dintr-un continent al razboiului intr-un continent al pacii".

In mod paradoxal, Norvegia, tara gazda a premiului Nobel pentru Pace, nu este membra UE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Pintea va reorganiza activitatea de transplant cu bani de la UE