Omul de afaceri Catalin Chelu a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Bucuresti la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat in Ministerul de Interne Dan Valentin Fatuloiu, scrie Mediafax.
Potrivit deciziei instantei Tribunalului Bucuresti, Catalin Chelu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru dare de mita si cumparare de influenta, pedeapsa ce a fost majorata cu un an pentru gravitatea faptelor. Omul de afaceri Catalin Chelu va avea astfel de executat sase ani de inchisoare.

Totodata, instanta i-a condamnat pe Nitache Stefan Badea la patru ani de inchisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu la doi ani de inchisoare cu suspendare si pe Cristi Antonel Bunu la sase luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta a mentinut sechestul asigurator impus de procurorii DNA pe banii ridicati la momentul sechestrului si a ridicat sechestrul de pe mai multe bunuri ale lui Catalin Chelu.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In acest dosar, trimis instantei in decembrie 2010, Catalin Chelu a fost acuzat de dare de mita si cumparare de influenta, iar Nitache Stefan Badea, Cristi Antonel Bunu si Gabriel Constantinescu, apropiati ai omului de afaceri galatean, de complicitate la dare de mita.

Potrivit procurorilor, Chelu este acuzat ca, din august si pana in 12 noiembrie 2010, "i-a promis chestorului-sef Dan Valentin Fatuloiu" suma de un milion de euro. In schimbul banilor, Fatuloiu - care, potrivit procurorilor DNA, a fost denuntator in acest dosar - trebuia ca, in calitatea sa de secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, sa "indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa stopeze prelucrarea in sistem integrat a informatiilor din dosarele penale avand ca obiect infractiuni comise de catre Chelu Catalin Constantin si persoanele apropiate acestuia".

Directia Nationala Anticoruptie a organizat, in 19 noiembrie 2010, un flagrant delict in cazul lui Catalin Chelu, dupa ce, impreuna cu cei trei apropiati ai lui, a incercat sa ii ofere mita 50.000 de euro lui Dan Valentin Fatuloiu.

Catalin Chelu, Stefan Badea, Antonel Bunu si Gabriel Constantinescu au fost retinuti in 20 noiembrie 2010, o zi mai tarziu fiind arestati, ulterior fiind deferiti justitiei. In februarie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a decis eliberarea din arest a lui Chelu si a celorlalti trei apropiati ai acestuia, de atunci fiind judecati in libertate.

In 23 noiembrie 2010, Fatuloiu a fost revocat din functie, la scurt timp dupa scandalul privind mita de un milion de euro care i-ar fi fost promisa de Chelu pentru a-i rezolva dosarele penale.

Dan Valentin Fatuloiu a recunoscut in fata instantei, la unul dintre termenele de judecata, ca familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusa de Catalin Chelu, dupa ce Antonel Bunu a prezentat judecatorului documente contabile din care rezulta legaturile de afaceri.

"In anul 2002, socrul meu, Ion Oancea, si Stefan Badea au avut o firma ce a realizat afaceri cu Alprom privind achizitionarea de cherestea si masa lemnoasa. (...) Ambele societati, Pan Carmi si Mondo Mobil, au derulat contracte cu Alprom. Ele erau ale varului meu, Balasoi, care locuieste in Germania. Aceste afaceri au fost corecte, nefiind probleme cu statul. Nu cunosc activitatile sotiei mele in aceste firme si nici ce comisioane incasa. Ea era administratorul acestor firme. Actionarul majoritar era varul meu din strainatate. (...) Nu nu am fost la Registrul Comertului pentru a-mi da acordul ca sotia mea sa faca firmele la adresa de domiciliu", declara Fatuloiu.

Fostul secretar de stat mai spunea ca a aflat despre faptul ca omul de afaceri Catalin Chelu doreste sa-i ofere o mita de un milion de euro de la fiul sau, Alexandru, denuntator si el in dosar, care aflase de acest demers de la Stefan Badea. Fatuloiu preciza ca atunci a si facut autodenunt, restul actiunilor sale si ale fiului sau fiind facute sub comanda procurorului de caz.

Intrebat despre posibile amenintari aduse direct sau indirect de catre inculpatii din dosar sau de alte persoane, Fatuloiu a aratat ca la una dintre intalnirile fiului sau cu Stefan Badea, acesta i-ar fi relatat ca "omul de afaceri Catalin Chelu este foarte dur cand nu se respecta tranzactiile" si ca este in stare sa angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa sau a familiei sale.

Fatuloiu a confirmat si momentul flagrantului delict, precizand ca in acea zi a mers cu Chelu la masina acestuia, de unde, la indicatiile omului de afaceri galatean, a ridicat o punga de plastic, transparenta, cu "teancuri, fisicuri de bani".

In noiembrie 2010, Catalin Chelu era cercetat in 48 de dosare aflate in lucru la unitati de politie si de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sub aspectul comiterii de infractiuni la legea pietei de capital, evaziune fiscala si spalare de bani.

Fatuloiu a fost demis in 23 noiembrie 2010 din functia de secretar de stat, sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica din MAI. Decizia a fost luata in urma verificarilor facute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt. Controlul a fost dispus in urma asasinatului din 14 noiembrie de la Piatra Neamt si dupa ce seful IPJ Neamt Aurelian Vasea Soric a fost acuzat ca ar "pactiza" cu lumea interlopa. Aurelian Soric si-a dat demisia la scurt timp dupa declansarea scandalului de la Neamt si a fost cercetat disciplinar la nivelul MAI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri