Premierul Ponta a cerut ministerelor Sanatatii si Finantelor sa se asigure ca finantarea spitalelor va fi previzionata corect si mult mai realist in bugetul pe anul viitor decat in cel din 2012, astfel incat autoritatile sa nu mai fie obligate sa intervina in ultimul moment in ajutorul spitalelor.
"E un sistem de lucru de tip «pompier», incepe sa arda situatia la un spital si venim repede cu o cisterna cu apa. Umblam cu masina de pompieri sau cu SMURD-ul ca sa intram doar in situatii de urgenta", a spus Ponta, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Ministerul Sanatatii si CNAS analizeaza in prezent situatia fiecarui spital in parte, urmare a ordonantei care permite noi angajamente bugetare doar dupa plata datoriilor, analiza luand in calcul numarul de internari efectiv realizate pana in octombrie si estimarea de cazuri pana la finele anului, scrie Mediafax.

In urma acestei analize, casele de asigurari de sanatate vor incheia contracte suplimentare pentru asigurarea sumelor necesare decontarii serviciilor medicale spitalicesti.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, vineri, ca ordonanta de urgenta care prevede ca ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa plata datoriilor, va fi analizata de minister, dupa ce spitalele au anuntat blocarea activitatii, deficitul in sistem fiind de 700 de milioane de lei.

Guvernul a emis, in 1 septembrie, Ordonanta de urgenta nr. 47 pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial la 6 septembrie, care prevede ca "ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din executia anului curent, cu exceptia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finantare a proiectelor derulate prin programe nationale".

Ordonanta vizeaza si spitalele, care oricum au datorii mari, deficitul bugetar din sistemul sanitar, anuntat de premierul Victor Ponta, fiind de de 700 de milioane de lei in functionarea spitalelor, situatie care pune unitatile sanitare in situatia de a fi inchise, dupa cum spun managerii de spitale.

In acest context, managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala, prof. dr. Dan Enescu, a trimis sefilor de sectie, in 10 octombrie, o nota prin care ii informeaza despre respectiva ordonanta, atragandu-le atentia asupra faptului ca spitalul este intr-o situatie extrem de dificila privind executia bugetara pe anul in curs. De aceea, se arata in nota, se impune ca toti conducatorii de sectiei si salariatii sa ia masurile necesare pentru utilizarea cat mai rationala, eficienta, prudenta si echilibrata a resurselor materiale si, implicit, a celor financiare. In acest context, fiecare sef de sectie va cere angajarea unor cheltuieli in limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare sef de sectie va aproba cu maxima rigurozitate internarea pacientilor in sectie, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai spus Enescu, semnatarul notei.

Luand act de solicitarea managerului unitatii sanitare, in 11 octombrie, seful sectiei de Chirurgie II - Urologie, dr. Florica Dinu, a trimis o scrisoare de sponsorizare in care prezinta situatia dramatica in care se afla unitatea sanitara. "Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii «Grigore Alexandrescu» ofera ingrijiri medicale pentru zeci de mii de copii din toata tara, in fiecare an, prin serviciile prestate: pediatrie, chirurgie pediatrica, ortopedie pediatrica, chirurgie plastica si reparatorie, terapie-intensiva, neonatologie, kinetoterapie, toxicologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, neuro-psihiatrie si dermatologie. Intrucat fondurile de la Casa de Asigurari de Sanatate si de la Ministerul Sanatatii sunt limitate, prestarea serviciilor medicale a fost posibila si prin donatiile primite din partea unor sponsori precum dumneavoastra. Din nefericire, incepand cu data de 1octombrie 2012, fondurile catre spital au fost blocate prin OUG 47/2012, facand imposibila achizitionarea materialelor medicale, medicamentelor si a celorlalte consumabile, precum si desfasurarea oricarei activitati medicale si administrative", a mai spus seful de sectie.

Acelasi medic a precizat, in scrisoarea de sponsorizare, ca unitatea sanitara se afla in imposibilitatea de a cumpara de la ser fiziologic pana la antibiotic, de a-si plati utilitatile si de a asigura evacuarea reziduurilor biologice si menajere. "Speram ca vom putea oferi in continuare o sansa la viata micilor pacienti. Orice donatie din partea dumneavoastra poate face diferenta dintre viata si moarte", spune medicul, in incheierea cererii de sponsorizare care a ajuns pe retelele de socializare.

In acest context, managerul unitatii sanitare, Dan Enescu, a declarat vineri, ca Spitalul "Grigore Alexandrescu" este clinica de urgenta si necesita o atentie sporita la internari. Mai mult, el a admis ca a trimis nota prin care a cerut sefilor de sectii sa fie mai atenti la cheltuirea banilor si i-a indemnat sa caute sponsori pentru spital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri