Guvernul a cerut sprijinul CE pentru identificarea unei solutii legate de corectiile financiare care trebuie aplicate Romaniei, dupa ce s-a constatat ca daca aceste corectii, de pana la 25%, vor fi aplicate in acest an, Romania va iesi din tinta de deficit convenita cu FMI.
Intrebat de jurnalisti daca i-a raspuns presedintelui Comisiei Europene (CE) la scrisoarea primita din partea acestuia legata de absorbtia fondurilor europene, premierul a aratat ca discutia principala avuta, miercuri, cu acesta la Bucuresti s-a axat tocmai pe problema fondurilor UE, scrie Mediafax.

"Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei intr-un singur punct, dar altfel esential: din noiembrie 2011 incoace, practic s-au facut acele ajustari care erau necesare in ceea ce priveste procedurile si suntem pregatiti sa deblocam si POSDRU, si celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a facut gresit in 2009-2011 trebuie sa suportam niste corectii financiare pana la 25%.

Singura problema dificila pe care o avem este cand se aplica aceste corectii, pentru ca daca se aplica in 2012 iesim din tintele de deficit cu FMI, iar daca nu se aplica in 2012 s-ar putea sa nu se deblocheze programele pana nu aplicam corectiile. Suntem intr-un cerc vicios, intre modul de calcul al FMI si cel al Comisiei Europene si in sensul acesta i-am cerut ajutorul presedintelui Barroso, sa gasim solutia de calcul al deficitului. Altfel, programele pot fi deblocate imediat ce acceptam sa platim acum ce s-a facut rau in 2009-2011", a spus Ponta (foto).

El a aratat insa ca este convins ca Guvernul "va primi o solutie" referitoare la acest impas de calcul.

Presedintele Comisiei Europene (CE) i-a transmis premierului Victor Ponta ca planul Guvernului de imbunatatire a absorbtiei fondurilor UE prezinta doar solutii pe termen scurt si nu rezolva deficientele structurale pe termen lung si a conditionat reluarea platilor de rezolvarea problemelor legate inclusiv de fraude.

Avertismentul a fost transmis printr-o scrisoare redactata de catre comisarul european pentru politici regionale, Joahannes Hahn, si transmisa saptamana trecuta premierului Victor Ponta, in numele presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat surse oficiale.

Scrisoarea reprezinta un raspuns la planul Guvernului roman de a imbunatati absorbtia fondurilor europene, document pe care premierul Ponta i l-a inmanat oficialului CE in vizita efectuata in urma cu o luna la Bruxelles, si a constituit baza discutiilor avute de cei doi, miercuri, la Bucuresti pe aceasta tema.

In scrisoare, in care Hahn precizeaza de la inceput ca Barroso l-a rugat sa raspunda in numele sau legat de acest plan, se arata ca Guvernul propune trei masuri care ramane sa fie discutate in interiorul Comisiei, dar care sunt insuficiente pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene pe termen lung.

"Scrisoarea transmisa premierului arata ca «desi implementarea acestor idei poate ajuta la cresterea gradului de absorbtie pe termen scurt, ele raman totusi niste masuri punctuale care nu rezolva deficientele structurale ce trebuie corectate urgent pentru a putea imbunatati absorbtia pe termen lung» ", au citat sursele din document.

Comisia Europeana aminteste ca au fost adoptate deja masuri exceptionale, precum cresterea gradului de cofinantare la anumite programe, dar ca si acestea au avut un impact limitat asupra gradului de absorbtie in lipsa rezolvarii deficientelor structurale.

"In cei doi ani de cand presedintele Barroso a scris Guvernului Romaniei cu privire la necesitatea de a fi luate masuri concrete si de corectare substantiala a problemelor pentru a se putea creste gradul de absorbtie a fondurilor s-a observat ca progresul a fost lent.

Romania trebuie sa faca in continuare eforturi considerabile si extraordinare pentru a atinge obiectivul cheie de intarire a capacitatii pentru implementarea programelor. In acest scop, sunt transmise incurajari catre premier sa revitalizeze reforma administratiei in privinta fondurilor UE, pentru a se asigura predictibilitatea si legalitatea cheltuielilor, astfel incat fondurile sa ajute Romania, iar cetatenii romani sa poata beneficia de pe urma calitatii de membru al UE", se afirma in documentul citat.

In acelasi timp, Comisia Europeana aminteste ca platile UE catre Romania sunt sistate la acest moment pentru mai multe programe inclusiv din cauza fraudelor si conditioneaza reluarea acestora de rezolvarea problemelor existente.

"Dupa cum stiti, in acest moment niciun fel de plati nu sunt posibile pentru mai multe programe, deoarece problemele legate de achizitiile publice si fraude impiedica reluarea acestora. Este nevoie de masuri importante pentru a rezolva aceste probleme. Platile vor putea fi reluate doar dupa ce au fost intrunite conditiile necesare", se mai precizeaza in scrisoarea transmisa premierului.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta s-a intalnit la Bruxelles cu presedintele CE, dupa ce oficialul european a avut la acel moment o intrevedere si cu presedintele Traian Basescu.

Dupa discutia cu premierul Ponta, Barroso a transmis o declaratie in care a aratat, printre altele, ca i-a cerut prrimului-ministru sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.

Barroso a avertizat atunci ca Romania risca sa piata din banii pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana.

Comisia Europeana a intrerupt de la 1 iulie din cauza neregularitatilor descoperite in sistem platile catre Romania pentru patru programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august, dupa ce platile pe acest program mai fusesera intrerupte si in prima parte a anului si reluate temporar in vara.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marti, ca Guvernul ar trebui sa aloce, inclusiv la rectificarea bugetara de saptamana viitoare, noi sume pentru beneficiarii programelor operationale in care platile sunt intrerupte de Comisia Europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri