Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de ProTV, ca Omar Hayssam nu reprezinta in acest moment o prioritate a Serviciului in legatura cu Siria, "prioritatea numarul 1" fiind cei aproximativ 15.000 de cetateni romani care traiesc in aceasta tara.
Intrebat despre situatia lui Omar Hayssam, Melescanu a aratat ca "situatia din Siria face aproape imposibila acum o evolutie care sa conduca la o solutionare imediata", potrivit Mediafax.

"Pe toate informatiile care au fost, era intr-o inchisoare din Siria, dar unde mai este acum, ce se intampla in actuala conjunctura, e imposibil de stiut", a adaugat el.

"Si pentru noi, chiar va spun cinstit, nu reprezinta o prioritate, prioritatea noastra numarul 1 pentru Siria o reprezinta cei aproximativ 15.000 de cetateni romani care traiesc in Siria si care, impreuna cu familille lor, sunt probabil pe undeva pe la 45.000. Tot ceea ce inseamna posibilitati, planuri, itinerarii de evacuare pentru cei care doresc sa vina sunt principala noastra prioritate", a subliniat Melescanu.

Directorul SIE a apreciat totodata ca in Siria conflictul evolueaza spre un razboi intern.

"Seamana din ce in ce mai mult cu un razboi civil, iar ceea ce s-a intamplat in ultima perioada - diferendul cu Turcia - arata ca exista chiar riscul externalizarii acestui conflict si in tarile din vecinatate", a apreciat el.

Melescanu a tinut sa sublinieze "modul foarte echilibrat si responsabil" in care Turcia a reactionat la atacurile din zona de frontiera.

"Evident ca escaladarea lor poate sa creeze o situatie cu consecinte grave pentru Romania, pentru ca, in conditiile in care ar incepe un asemenea conflict, fluxul de refugiati sirieni ar fi mult mai mare si o parte dintre ei ar reveni pana la urma si Romaniei", a precizat el.

Teodor Melescanu a mentionat ca SIE are mai multe scenarii si ca aceste concluzii au fost prezentate conducerii statului.

"Riscul cel mai mare pe care il vedem la ora actuala este al unui razboi civil, intern, in care se foloseste din plin implicarea externa prin furnizare de armanent, de militari, de militanti, un risc care ar putea conduce pana la urma la o explozie a statului sirian, pe regiuni bazate pe religie, etnicitati, ceea ce ar crea un focar de nesiguranta foarte mare in Orientul Mijlociu, iar pentru noi ar insemna refugiati, probleme de tot felul", a spus Melescanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri