Tineri absolventi de facultate, mame cu copii de mana si din ce in ce mai multe persoane trecute de prima tinerete isi cauta un loc de munca. Cu totii s-au reunit la targul de job-uri care se desfasoara in Capitala pana maine. Iata cum s-a vazut intalnirea dintre cererea si oferta de pe piata muncii din Romania.
Targul Angajatori de Top s-a deschis vineri la ora 10 a diminetii, iar in cateva minute in incaparea de la Sala Palatului sute de oameni deja aruncau priviri interesate standurilor.

In general, standurile companiilor cu nume sonor sunt intotdeauna asaltate de curiosii care vor sa afle ce mai angajeaza cei despre care de multe ori stiu doar ce aud in reclamele de la televizor.

Un stand care mi-a astras atentia a fost cel al retailerului german Lidl, unde se imparteau covrigei si fructe. Nu stiu daca reputatia de peste hotare si activitatea desfasurata in primul an de activitate pe piata din Romania sau micile atentii oferite de acestia ii atrageau mai mult pe cei veniti la targ. Cert este ca standul nemtilor era acoperit de o multime de lume si nu s-ar mai fi zarit daca nu era atat de viu colorat.

Am aflat ca Lidl, retailerul cu 3.000 de angajati, are in oferta 22 de locuri de munca. Sase dintre acestea sunt la sediul central al companiei, iar restul in magazine.

“Pentru pozitiile din sediul central una dintre cerinte este cunoaterea limbii germane. Posturile libere variaza de la copywriter la specialist resurse umane”, ne-a explicat Georgiana Tugearu, PR manager la Lidl Discount.

Pentru magazine retailerul cauta 16 persoane care sa ocupe functii precum lucratori comerciali si sefi de magazine.

“Avem angajati care in mai putin de un an au avansat de la casieri la sefi de magazin. De asemenea, angajatii Lidl au oportunitatea de a pleca in alte tari, de exemplu Polonia, pentru a lucra cu oamenii de acolo”, a spus Tugearu, precizand ca aceasta sansa o au persoanele din middle si top management.

Ce mi-a atras in mod special atentia anul acesta este ca am vazut o multime de doamne cu copii mici de mana care au venit sa-si incerce sansele de a gasi un loc de munca.

“Am lucrat multi ani in sistemul bancar si am ramas fara un loc de munca. Mai am un copil acasa, nici nu are un an de zile, insa vreau sa ma intorc cat mai repede la munca”, a spus Ana, care astepta cu interes la coada formata in dreptul standului ING Bank.

Mai departe, in fata standului detinut de site-ul de job-uri BestJobs intalnesc cu domn la vreo 50 de ani, care tinea mortis sa vorbeasca cu reprezentantii companiei. Este profesor la ASE, lucreaza de 25 de ani in invatamant si nu ii ajunge salariul. Mai vrea un al doilea loc de munca pentru a-si completa veniturile.

“Oferta de pe piata muncii, in special din vanzari, domeniu de interes pentru mine, este foarte interesanta, insa doar pentru tineri. Daca as gasi in acest domeniu un loc de munca bine platit as renunta si la postul de cadru didactic. Tinerii au mai multe oportunitati de informare decat in urma cu 25 de ani, insa munca din vanzari este grea, nu o poate face oricine, si daca vor sa aiba un loc de munca trebuie sa se puna serios pe treaba”, a precizat el.

Tinerii, flexibili la salarii

Specialistii in recrutare de la ManpowerGroup confirma ce am observat inca de la intrarea la targ, si anume foarte multi tineri, absolventi sau nu de facultate, care urmaresc cu interes standurile companiilor, in cautarea primului job din viata lor.

“Multi tineri vor se axeze pe specializarea lor din facultate, insa sunt si deschisi la alte oportunitati, care la randul lor pot veni cu o serie de avantaje, ca lucrul intr-o multinationala, experienta de peste hotare, iar cand vine vorba de salariu cu totii sunt flexibili”, a explicat Ariadna Stamatopol, professional placement consultant in cadrul ManpowerGroup.

Cand vine vorba de locuri de munca, cei de la ManpowerGroup spun ca pentru tinerii incepatori ofertele vin in special din zona secretariat si customer care, in timp ce profesionistii sunt la mare cautare in domeniile IT, inginerie, financiar-contabil si marketing.

“Exista o cerere destul de ridicata de specialisti, insa oferta este problema, pentru ca de obicei oamenii buni au un loc de munca”, a incheiat reprezentantul ManpowerGroup.

De alta parere este Diana, o tanara de 23 de ani, studenta la masterat in domeniul marketing.

“Sper sa gasesc ceva in marketing sau consultanta, insa din ce observ sunt putine locuri disponibile in aceste domenii. Tintesc un salariu de 500 de euro, insa recunosc ca as accepta si mai putin decat sa nu muncesc deloc”, a explicat ea.

Domenii noi ies la rampa

Daca in domeniile in care romanii s-au specializat in masa in ultimii ani oferta nu este la dimensiunea cererii, intr-o zona aparent mai lipsita de popularitate, ca cea a jocurilor de noroc, lucrurile par sa stea mai bine.

Mai exact, cei de la MaxBet, cu activitate pe piata jocurilor de noroc, au cateva zeci de pozitii deschise, pe fondul extinderii pe piata.

“Este o piata care merge foarte bine si in criza. Noi avem peste 70 de unitati in Romania si aproximativ 900 de angajati. Cautam 30 de oameni pentru diverse posturi, pe care ii si pregatim inainte de a lucra”, a declarat un reprezentantul multinationalei de casinouri cu aparate de joc si rulete electronice.

El a adaugat ca romanii nu sunt reticenti in ceea ce priveste aceasta industrie, mentionand ca inca din primele ore ale targului au primit un numar important de CV-uri.

Am intalnit la targul de job-uri si pe cei de la reteaua de restaurante de tip fast-food McDonald`s, care cauta 10 oameni pentru functia de manager trainee.

Despre tinerii de astazi, cei de la McDonald`s spun ca nu stiu ce cauta cand vine vorba de primul lor job din cariera.

Tinerii vor sa munceasca, nu conteaza unde

“Multi dintre tinerii care au terminat facultatea si se afla in cautarea unui loc de munca sunt interesati cu precadere sa se angajeze, chiar daca domeniul vizat nu este chiar cel in care s-au pregatit. Acestia sunt prezenti acum pe piata muncii, insa studiile nu le ofera si informatii referitoare la managementul carierei, de cele mai multe ori”, a declarat Andreea Mihaescu, asistent relatii publice si comunicare in cadrul BestJobs.

In acest context, BestJobs a lansat programul "Academia BestJobs" in care ii invata pe absolventi si studenti cum sa isi faca un CV si de unde trebuie sa isi inceapa drumul profesional.

Legat de domeniile cele mai ofertante de pe piata muncii, acestea sunt IT/Telecom, Inginerie, Finante si Vanzari, potrivit BestJobs.

Pe langa un loc de munca, tinerii prezenti la targ, care inca nu au terminat facultatea, au oportunitatea sa interactioneze cu cei de la Asociatia pentru sprijinirea tinerilor, studentilor si profesorilor. Acestia prezinta beneficiile detinerii unei legitimatii recunoscute in 126 de tari care ofera reduceri la achizitionarea unor produse si servicii, de la 10% la 100%.

Dupa cateva ore in care trec de mai multe ori prin fata standurilor si cu bratele incarcate de pliante, cei veniti la targ in cautarea unui loc de munca se opresc cateva minute pe scarile Salii Palatului sa isi traga sufletul. Daca vor reusi sa isi faca loc la un interviu de angajare vor afla abia in urmatoarele zile sau saptamani, dupa ce angajatorii le vor analiza CV-uri.

In Romania erau la sfarsitul lunii septembrie 442.196 de persoane fara un loc de munca, potrivit datelor oficiale anuntate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). In realitate, numarul acestora este mai mare, iar anul acesta sansele ca el sa scada sunt destul de mici.

Targul Angajatori de Top este organizat de Catalyst Solutions, companie specializata in dezvoltarea de solutii pentru recrutarea de candidati. La eveniment sunt asteptati peste 15.000 de oameni. Targul este deschis si sambata pana la ora 17.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri