Documentele si informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care expertul rus intentiona sa le scoata din tara au fost obtinute ilegal si erau relevante pentru securitatea economica, informeaza Serviciul Roman de Informatii.
"Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate", se arata intr-un comunicat de presa al Serviciului Roman de Informatii (SRI), citat de Mediafax.

Potrivit SRI, evolutia cazului a fost determinata si de iminenta scoaterii din tara, la 19 octombrie, prin punctul de frontiera Otopeni, de catre cetateanul rus O.M., a unor documente oficiale, unele avand caracter clasificat, "care, prin obtinere si diseminare neautorizata, afecteaza interesele economice ale Romaniei".

In acest context, SRI a informat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu privire la "elemente constitutive ale unor infractiuni in care au fost implicati expertul rus, precum si cetateni romani".

"In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din persoane avand cetatenie rusa si romana, pentru infractiunile prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 Cod penal, a anuntat DIICOT.

In legatura cu acest caz, in 19 octombrie, O.M., in varsta de 42 de ani, cetatean rus, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda", in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV. Cetateanul rus are interdictie de a parasi Capitala.

"In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul «SUVOROV»", se arata intr-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

SRI anunta, vineri, ca evalueaza impactul asupra securitatii nationale al documentelor clasificate despre zacamintele de cupru gasite la cetateanul rus.
"Cetateanul rus a fost depistat de specialisti ai Brigazii Antitero in urma unui control de rutina pe Aeroportul Henri Coanda. Asupra acestuia au fost dispuse masuri preventive de catre procurorii DIICOT, iar ofiterii SRI verifica caracterul documentelor si impactul asupra securitatii nationale. Momentan nu se pot oferi alte detalii legate de aceasta ancheta", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a precizat, la solicitarea Mediafax, ca nu a fost informata de autoritatile romane despre cetateanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA si ca va cere clarificari printr-o nota verbala trimisa MAE roman. Sectia Consulara nu a fost contactata nici de cetateanul rus mentionat in legatura cu acest caz.

Conducerea IPROMIN a sustinut ca angajatii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri rusi, precizand ca firma are negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din Romania care reprezinta o firma internationala ce foloseste specialisti din Federatia Rusa pentru consultanta tehnica.

"Nu au fost divulgate de catre angajatii sau de catre conducerea societatii informatii si documente clasificate catre mediul de afaceri din Federatia Rusa, asa cum apare in comunicatul DIICOT. Societatea noastra deruleaza in prezent negocieri cu o firma privata din Romania pentru furnizarea de servicii de proiectare pentru o investitie noua aferenta zacamantului Moldova Noua, care, din cunostintele noastre, este reprezentanta unei firme internationale care utilizeaza si serviciile de consultanta tehnica din partea unor specialisti din Federatia Rusa", arata conducerea IPROMIN.

Totodata, conducerea IPROMIN a precizat ca, din informatiile pe care le detine, societatii cu care negociaza incheierea unui contract de proiectare i-a fost transferata licenta de concesiune a exploatarii privind "zacamantul de panatite Moldova Noua".
"Mentionam ca serviciul de proiectare se refera la realizarea unor constructii si instalatii industriale specifice activitatii de valorificare a minereului, precum si lucrari de inchidere si ecologizare a suprafetelor afectate de vechea exploatare miniera", a adaugat conducerea IPROMIN.

Sursa citata a precizat ca in cadrul negocierilor nu au fost luate in discutie servicii privind calculul de resurse sau rezerve minerale.
De asemenea, IPROMIN a aratat ca in zacamantul Moldova Noua nu exista metale rare.

"Zacamantul Moldova Noua este un zacamant ce contine minereu cuprifer, iar Suvorov este denumita o parte a zacamantului. Mentionam ca nu exista metale rare in zacamant", a precizat sursa citata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri