Cosmin Suteu este un tanar in varsta de 28 de ani, care jumatate din viata a facut sport. 13 ani a practicat atletism, pana cand in 2010, din motive personale, a trebuit sa renunte. El povesteste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre provocarile tranzitiei de la statutul de multiplu campion balcanic la functia de inspector de resurse umane.
Fostul atlet Cosmin Suteu a facut parte din "Programul de reconversie profesionala pentru spotivi", demarat de Adecco Group si Comitetul International Olimpic in 2005 si reinnoit in 2007 si 2012.

In Romania, programul este implementat de filiala locala a Adecco si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR).

Wall-Street.ro: La cati ani ai inceput sa faci atletism?
Cosmin Suteu: Am inceput sa practic atletismul la varsta de 13 ani.

W.S.: Cum ai ajuns sa practici acest sport?
C.S.: In scoala generala, am facut parte din clasele cu program sportiv.Initial am facut parte din grupa de fotbal insa, antrenorul de atletism, dl Avram Ioan, m-a remarcat si mi-a propus sa las grupa de fotbal pentru cea de atletism.
Intuitia dansului a fost una foarte buna, drept urmare am practicat acest sport timp de 13 ani, timp in care mi-a fost mentor si ii multumesc cu aceasta ocazie.

W.S.: Cati ani ai facut sport?
C.S.: 13 ani am practicat acest sport, din care 8 ani am fost component al loturilor nationale de atletism.

W.S.: Cate ore te antrenai pe zi?
C.S.: La inceput ma pregateam cate 1ora si jumatate -2 ore pe zi, 6 zile pe saptamana. Dupa ce am devenit component al lotului national am ajuns sa ma pregatesc cate 3 ore si jumatate pana la 4 ore pe zi, 7 zile din 7, deci in medie cam 25 de ore de sport pe saptamana.

W.S.: Care sunt rezultatele cu care te mandresti din cariera de sportiv?
C.S.: Cele mai bune rezultate au fost in perioada in care eram inca junior, perioada in care am reusit sa obtin impreuna cu lotul din care faceam parte sa ocupam locul 2 la campionatul european de cros ( anul 2003).
Multiplu campion national si balcanic in probele de 1500m si 3000m tot in perioada junioratului.
La seniori a fost un loc 2 la Cupa Europei si un loc 9 la campionatul european de cros - la echipe.

W.S.: Ce studii ai urmat?
C.S.: Am terminat liceul economic - profil contabilitate (1999 - 2003), dupa care facultatea si masteratul au fost de educatie fizica si sport (2004 - 2010). Am urmat si un curs post universitar de psiho-pedagogie (2010 - 2011) si un curs de inspector resurse umane (2011).

W.S.: De ce ai renuntat la sport?
C.S.: Motivele pentru care am renuntat sunt personale.

W.S.: Cand ai intrat in programul dezvoltat de Adecco si Comitetul International Olimpic? Ce te-a determinat?
C.S.: De programul adresat sportivilor am auzit de la Gabriela Szabo. Ea m-a indrumat spre acest program si mi-a recomandat sa iau legatura cu Adecco. Motivul pentru care am acceptat a fost pentru simplu fapt ca voiam sa fac ceva diferit in viata, sa nu urmez neaparat profesia de antrenor si sa incerc ceva mai mult decat atat.

W.S.: Prin ce etape ai trecut in cadrul acestui program?
C.S.: La Adecco am inceput in noiembrie 2010 ca voluntar. Am stat alaturi de colega mea Lidia Sandulescu si am inceput cu ceva simplu, aranjarea dosarelor de personal pentru cei nou angajati.
In timp colegii m-au incuraj si m-au lasat sa intocmesc contractele de munca si sa semnez aceste contracte impreuna cu salariatii.
Din martie 2011, dl Florin Godean, Manager Adecco, mi-a propus sa lucrez ca functionar administrativ cu un program part-time. Eram practic suport-admin pentru colegii care administrau unii dintre cei mai importanti clienti Adecco.
A fost o ocazie foarte buna pentru mine, pentru ca am reusit sa dobandesc cunostinte noi si sa intru mult mai mult in contact cu salariatii si clientii Adecco. Din iunie 2011 am ramas angajat Adecco cu un program full time.

W.S.: Care au fost cele mai mari provocari?
C.S.: Deoarece eram intr-un domeniu nou, necunoscut pana atunci, a fost intr-adevar o provocare pentru mine. A trebuit sa invat atat notiunile teoretice necesare pentru a putea intelege ce se intampla in jurul meu, si apoi cu ajutorul echipei din care faceam parte, am inceput sa le si aplic practic, incepand sa ma descurc tot mai bine.
W.S.: Cum ai ajuns la IBM?
C.S.: A aparut un proiect nou intre Adecco si IBM, iar, la acel moment, mi s-a acordat de catre managementul Adecco aceasta oportunitate de a lucra on-site la unul din sediile IBM. A fost o perioada foarte frumoasa alaturi de echipa IBM, in care am avut foarte multe de invatat.

W.S.: Cand ai castigat primii bani?
C.S.: E multa vreme de cand am castigat primii bani, dar in acest domeniu, al resurselor umane, primii bani i-am primit in aprilie 2011.

W.S.: Ce functii ai ocupat ca angajat? Ce functie ocupi in prezent?
C.S.: Asa cum am zis si mai inainte, in cadrul Adecco am fost angajat ca functionar administrativ, iar acum sunt inspector/referent resurse umane.

W.S.: Cum ai descrie jobul pe care il ai acum?
C.S.: Un job interactiv, cu o legislatie mereu in schimbare, in care am contact cu multe persoane, si la fel ca si in sport cu multa munca, facuta contra cronometru iar rezultatele trebuie sa fie cat mai bune.

W.S.: Te ajuta in vreun fel faptul ca ai facut sport in meseria ta?
C.S.: Da, categoric ca ma ajuta, si m-a ajutat pana in acest moment. Deoarece am calatorit mult, am intalnit multi oameni, m-a ajutat sa ma integrez repede intr-un grup, sa comunic, sa ascult ce au altii de zis . Imi plac provocarile si consider ca, competitia de a fi cel mai bun trebuie sa o gasim in orice domeniu, nu doar in sport.

W.S.: Ce iti propui pe viitor pe plan profesional?
C.S.: In viitor, daca va fi posibil as vrea sa lucrez alaturi de colegii mei de la salarizare, motiv pentru care voi urma curand un curs de salarizare.

W.S.: Ce ii sfatuiesti pe ceilalti sportivi/fosti sportivi care isi incheie cariera in sport?
C.S.: La fel ca si in sport e nevoie de multa munca si perseverenta iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

In cadrul acestui program, cele doua entitati indentifica acele competente pe care sportivii le au sau care pot fi dezvoltate, sa identifice oportunitatile pe piata fortei de munca, sa ofere suport acestor candidati pentru a-si gasi un loc de munca.

"Daca pana acum ceva timp sportivii erau preluati de stat, in prezent acest lucru se intampla foarte rar. Astfel, ei raman in afara acestei plase de protectie pe care si de aceea este utila orietarea catre mediul de business. Mai mult, interactiunea cu mediu de business ar trebui sa fie o situatie win-win intre sportiv si angajator, deoarece sportivii sunt persoane obisnuite cu munca, obisnuite sa isi fixeze obiective si sa faca performanta", a declarat Octavian Morariu, actualul presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR).

El a adaugat ca o mare problema a sportivilor romani este instruirea in perioada cat inca practica sport, moment in care este importanta contributia antrenorilor, prin orientarea acestora catre educatie.

"Tranzitia nu este usoara si cred ca tine in primul rand de dorinta sportivilor de a se reinventa si asa cum faci performanta in sport sa poti faci si la un loc de munca. Aici depinde si de varsta la care iesi din sport, pentru ca daca te retragi pana in 30 mai ai timp sa studiezi si reconversia este mai usoara. Daca iesi insa din sport la 40 de ani este mult mai greu", a declarat Gabriela Szabo, fosta campioana la atletism si vicepresedinte al Federatiei Romane de Atletism.

Ea a adaugat ca la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra a intalnit sportivi de performanta absolventi de studii inalte, care aveau o cariera in afara sportului.

"Am vazut sportivi cu profesii, la noi de ce nu se poate? (...) Din pacate, oportunitatile de angajare ale unui sportiv sunt reduse, iar provocarile din ce in ce mai mari. Regimul de viata draconic si antrenamentele repetate ii impiedica adesea pe sortivi sa se axeze pe studii teoretice aprofundate. S ajunge ca multi atleti, dupa ce au avut cariere sportive glorioase, sa nu isi gaseasca un loc de munca si sa se lovesca de scepticismul angajatorilor cu privire la competentelor lor profesionale", a adaugat Szabo.

In acest context, alaturi de faptul ca un sportiv simte cand va mai activa doar 2-3 ani in sport, ar trebui sa inceapa sa faca voluntariat in companii, pentru a-si identifica inclinatiile si pentru a avea acea practica necesara la angajare, a adaugat Gabriela Szabo

In cadrul programului de reconversie profesionala pentru spotivi, compania de resurse umane Adecco are ca obiectiv includerea a circa 200 de sportivi anual.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri