Romania va avea, cu un nou Parlament cuprinzand 588 de alesi - 394 de deputati si 176 de senatori, si o populatie de circa 21,4 milioane -, un raport de un parlamentar la 36.400 de cetateni, in timp ce tari precum Franta, Olanda, Polonia, Italia au un parlamentar la peste 64.000 de locuitori, arata Mediafax.
In actuala legislatura, cu 471 de parlamentari dintre care 334 de deputati si 137 de senatori, raportul era de un ales la circa 44.000 de locuitori.

Pe de alta parte, raportul pentru Franta, stat national cu sistem bicameral asemanator celui al Romaniei, este de un parlamentar la 72.000 de locuitori. Franta are o populatie de 65,9 milioane si 577 de deputati in Adunarea Nationala si 348 de senatori.

O alta tara cu un nivel al populatiei asemanator cu cel al Romaniei, dar si cu sistem bicameral compus din Senat si Camera Reprezentantilor, este Olanda. La o populatie de 15,6 milioane de locuitori, Olanda are un numar mult mai redus de parlamentari - 75 de senatori si 150 de deputati, rezultand un raport de un ales la 74.600 de locuitori.

Si in Polonia, o tara cu 38,1 milioane de locuitori si un parlament bicameral, compus din Seimul cu 460 de deputati si Senatul cu 100 de membri, raportul este de un parlamentar la 68.000 de locuitori.

Pe de alta parte, sunt si tari care au un numar mai mare de parlamentari raportat la populatie decat Romania. Ungaria are un parlament unicameral compus din 386 de deputati la o populatie de circa 10 milioane locuitori, rezultand un raport de un ales la 25.906 de cetateni.

O alta tara vecina, Bulgaria, are un parlament unicameral, in Adunarea Nationala de la Sofia fiind 240 de parlamentari, raportat la o populatie actuala de 7,36 milioane de cetateni, rezultand un parlamentar la 30.666 de locuitori.

Si Grecia are un sistem unicameral, cu 300 de parlamentari la o populatie de 10,8 milioane, raportul fiind de un parlamentar la 36.000 de locuitori.

O cifra asemanatoare cu a Romaniei are si Cehia, cu o populatie de 10,5 milioane locuitori si sistem bicameral compus din 81 de senatori si 200 de deputati, rezultand un raport de un parlamentar la 37.366 de cetateni.

Slovenia, la o populatie de doua milioane locuitori si un sistem bicameral compus din Adunarea Nationala cu 90 de deputati si Consiliul National, din care fac parte 40 de reprezentanti ai categoriilor sociale si profesionale, raportul este de un ales la 15.384 de cetateni.

Si cetatenii din state nordice cum ar fi Danemarca si Finlanda au un nivel mai bun de reprezentare parlamentara decat cel din Romania. In parlamentul unicameral "Folketing" de la Copenhaga sunt 179 de parlamentari care reprezinta o populatie de 5,6 milioane, raportul fiind de un ales la 31.280 de locuitori. La Helsinki sunt 200 de membri in parlamentul unicameral, la o populatie de 5,4 milioane de locuitori, raportul rezultat fiind de un ales la 27.000 de locuitori.

Pe de alta parte, Italia, sora latina mai mare a Romaniei, are un nivel de reprezentare comparativ cu cel al Frantei, de un ales la 64.300 de locuitori. La Roma se aduna 630 de deputati si 315 senatori, reprezentand 60,8 milioane de locuitori, insa Italia are si parlamente locale in regiunile cu regim special de autonomie Sicilia si Trentino Alto Adige, precum si adunari ale celorlalte 18 regiuni, dar si 107 adunari provinciale. In dezbaterea interna din Italia a castigat tot mai mult teren ideea reducerii numarului de parlamentari din Camera si Senatul de la Roma.

Un sistem aparte are Marea Britanie, compus din Camera Comunelor in care sunt 650 de parlamentari si Camera Lorzilor cu 760 de membri, care nu sunt insa alesi. La o populatie de 63,1 milioane locuitori, rezulta un raport de un membru al Parlamentului la 44.750 de cetateni. Daca raportul este calculat numai la Camera Comunelor, avand in vedere ca au fost restranse foarte mult in ultimile decenii atributiile Camerei Lorzilor, rezulta un nivel de un ales la 97.000 de locuitori.

La referendumul validat din 26 noiembrie 2009, romanii au votat pentru trecerea la un parlament unicameral, compus din maximum 300 de membri.

Tarile mentionate, cu exceptia Marii Britanii, cea mai cunoscuta democratie parlamentara moderna, sunt state cu caracter national. In cazul statelor federale cum ar fi Germania sau Elvetia, formula de reprezentare este diferita.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri