Economist si laureat al Premiului Nobel in 1986, James M. Buchanan s-a stins din viata pe 9 ianuarie anul curent la varsta de 93 de ani. Decesul sau a fost raportat de catre colegul sau, Tyler Cowen, de la Universitatea George Mason din SUA, scrie The Washington Post.
Potrivit colegului sau Alex Tabarrok, care conduce Centrul pentru Studierea Alegerilor Publice la George Mason si fondat chiar de catre Buchanan, economistul american nu ar fi renuntat la activitatea de cercetare nici in ultimele momente ale existentei sale, realizand lucrari si prelegeri in mod regulat.

James Buchanan (foto) a fost "o minte care nu numai ca revolutionat stiintele economice si politice inspirand aparitia catorva noi domenii la interfata dintre economie, politologie si filosofie dar a si contribuit decisiv la renasterea liberalismului clasic in a doua jumatate a secolului 20", apreciaza Dragos Paul Aligica, publicist si senior fellow in cadrul F. A. Hayek Program pentru Studii avansate in filosofie, politica si economie la George Mason University.

O parte din lucrarile lui James M. Buchanan reunite sub titlul The Collected Works of James M. Buchanan sunt disponibile online pe site-ul Library of Economics and Liberty. Din cele douazeci de lucrari ale sale, noua sunt destinate accesului liber si sunt, de asemenea, disponibile online: Public Principles of Public Debt: A Defense and Restatement; The Calculus of Consent: Logical Foundations of Constitutional Democracy; Public Finance in Democratic Process: Fiscal Institutions and Individual Choice; The Demand and Supply of Public Goods; Cost and Choice: An Inquiry in Economic Theory, The Limits of Liberty: Between Anarchy and Leviathan; Democracy in Deficit: The Political Legacy of Lord Keynes; The Power to Tax: Analytical Foundations of a Fiscal Constitution; The Reason of Rules: Constitutional Political Economy.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri