“Primiti-ne inapoi acasa!”. Acesta este mesajul studentilor din diaspora catre autoritatile romane. Tineri cu rezultate spectaculoase la scoli de elita ale lumii, dispusi sa se intoarca in Romania si sa aplice cunostintele si experienta, dar pe care sistemul ii indeparteaza. Dupa patru ani de activitate, Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSLR) a decis sa intareasca mesajul cu o strategie concreta.
Dupa repetate mesaje lansate in cei 4 ani de activitate, majoritatea ramase fara rezultate, LSRS a prezentat o strategie concreta de atragere in Romania a tinerilor educati in strainatate, bazata pe experienta altor tari.

Sebastian Burduja, presedintele Ligii, a explicat pentru wall-street.ro ca tocmai nevoia de a face auzite mesajele la factorii decizionali a fost unul din motivele pentru care s-a trecut de la apeluri pur retorice la un program concret.

“Ideile sunt preluate din experienta altor state care investesc foarte mult in educatie si in recastigarea creierelor. Vom incepe cu transmiterea documentelor si vom solicit ape cale formala un raspuns de la autoritatile vizate. Este o strategie complexa, din punct de vedere al numarului de autoritati implicate. Noi ne dorim ca acest proiect sa fie sub responsabilitatea directa a primului ministru, credem ca merita”, a explicat Burduja.

Liga a implinit patru ani de activitate si presedintele care tocmai isi incheie mandatul marturiseste ca stiau ca infiintarea organizatiei raspunde unor nevoi, dar nu sperau la o amploare atat de mare.

“Stiam ca LSRS nu este un produs in eprubeta, ci raspunde unor nevoi reale, de conectare si colaborare. Este o realitate care nu se va schimba, mai ales ca UNESCO estimeaza peste 30.000 de studenti romani in strainatate pentru 2011 si numarul este in crestere. De aceea, ratiunea ligii nu va disparea prea curand, dar la inceput era prea putin probabil ca va ajunge la magnitudinea de astazi”, a mai declarat Sebastian Burduja.

In cei 4 ani, numarul de ore alocat de toti membri activitatilor ligi depaseste jumatate de milion, insumand 60 de ani.

“Este un gest de mare noblete si de speranta, acesti tineri si-au dedicat timp si au castigat doar satisfactii personale. Un mentor la Harvard ne spunea sa nu punem capul pe perna ultima data si sa ne gandim ca am luat mai mult decat amdat pe acest pamant. Ramane in urma ceea ce facem pentru altii”, explica Sebastian.

La 27 de ani, Burduja este licentiat in politici comparate la Standford University si are doua mastere la Harvard – in Administrarea Afacerilor si Politici Publice. In prezent este angajat al Bancii Mondiale la Washington DC iar proiectul sau major este axat pe Romania. Astfel reuseste sa inglobeze si dorinta sa de a face ceva pentru tara natala, intr-un job la care multi tineri de varsta lui nici nu viseaza.

Ce vor tinerii studenti de la Romania


Strategia Multidimensionala de Atragere in Romania a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) a fost lansata la aniversarea a 4 ani de LSRS, in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, unde au fost premiati cei mai buni studenti romani si a fost prezentata noua echipa de conducere a Ligii.


Programul are ca obiectiv strategic transformarea Romaniei intr-o destinatie de cariera atractiva pentru studentii si absolventii universitatilor de top din intreaga lume.

Programul cuprinde patru obiective strategice: promovarea Romaniei ca destinatie de cariera; facilitarea (re)venirii in Romania; sprijinirea integrarii in sectorul public si mediul privat din Romania; consolidarea legaturilor cu diaspora si partenerii externi.

SMART Diaspora este adresata Guvernului Romaniei (in calitate de garant al adoptarii si implementarii acesteia), Administratiei Prezidentiale si Parlamentului Romaniei, precum si celorlalte autoritati si institutii publice cu rol in aplicarea sa.

Totodata, strategia este indreptata catre toti factorii de decizie din mediul privat si cel neguvernamental care pot implementa sau contribui la implementarea masurilor propuse in acest document.

Printre prioritatile vizate de SMART Diaspora se numara:

• Accesul diasporei la concursurile din administratia publica romaneasca prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidatii aflati in strainatate;
• Deduceri fiscale la revenirea in tara pentru o perioada determinata;
• Diaspora ca punte pentru investitiile straine prin intermediul comunitatilor de afaceri romanesti de peste hotare;
• Transfer de cunostinte si bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai Statului Roman, care sa ofere consultanta institutiilor publice din tara;
• Programe de stagiu, dupa modelul de la Casa Alba („White House Fellows”).

In spatele acestor propuneri sunt date si exemple concrete si termene propuse. Intregul document poate fi accesat la acest link.

“Scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea in tara ca pe o datorie. Initiativa noastra doreste sa ofere o alegere reala si avizata prin crearea conditiilor necesare pentru ca tinerii romani din strainatate sa afle si sa poate beneficia de oportunitatile de dezvoltare profesionala din Romania. Numai asa intoarcerea acasa poate deveni o optiune accesibila si atractiva", a declarat Sebastian Burduja, Presedintele LSRS, precizand ca LSRS va inainta documentul tuturor institutiilor abilitate de la Bucuresti.

Marinel Burduja: Depinde de noi daca vor reusi sa isi faca ideile auzite


Marinel Burduja, fostul presedinte al Raiffeisen Bank si tatal lui Sebastian, spune ca Liga Studentilor este un exemplu de mandrie nationala si de coeziune spirituala a unor tineri care vorbesc prin fapte, idei si initiative concrete.

“Mi se pare meritoriu efortul de a trezi tara si de a o transforma intr-un mediu primitor pentru valoarea lor. Daca vor reusi, depinde de fiecare dintre noi. Daca nu vor reusi, fiecare dintre noi va avea de suferit”, a declarat Marinel Burduja, pentru wall-street.ro.

Bancherul are o participare afectiva profunda datorita implicarii fiului sau si spune ca l-a incurajat inca de la inceput in acest efort.

“E greu sa nu sustii asa ceva, pentru ca se formeaza un val foarte mare. Este un refort de redare a demntitatii nationale a intelectualui roman. Faptul ca ei n au niciun fel de complexe in fata de la strainatatii este minunat de frumos. Depinde de noi daca se vor face auzite”.

Burduja spune ca documentul prezentat anul trecut de LSRS, Romania in 3 decenii, a fost preluat de toate partidele politice, ideile fiind prezentate in platform, desi nimeni nu l-a insusit in mod formal.

Legat de programul SMART Diaspora, fostul vicepresedinte al Raiffeisen spune ca trebuie doar aplicat, fiind livrat la cheie.

“Este exceptional de cinstit mesajul lor: nu este initiative Romaniei, reediteaza experiente international de mare succes, dar de care tara noastra are mare nevoie. Acesti oameni scoliti trebuie adusi aici, sa isi serveasca tara”, a mai spus Marinel Burduja.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri