O serie de fotografii spectaculoase care par sa prezinte albia secata a unui fost rau de mari dimensiuni care curgea in trecutul indepartat pe suprafata planetei Marte au fost realizate de sonda spatiala Mars Express, lansata de Agentia Spatiala Europeana (ESA), scrie Dailymail.
Sonda Mars Express a realizat aceste fotografii in regiunea Reull Vallis de pe Marte, care prezinta "o structura care seamana cu valea unui rau", au afirmat cercetatorii de la ESA.

Cu ajutorul datelor trimise de sonda europeana, oamenii de stiinta au recreat pe computer imaginea albiei fostului rau de pe Marte si au ajuns la concluzia ca aceasta avea dimensiuni impresionante: o latime de 6,5 kilometri, o lungime de peste 1.500 de kilometri si o adancime care ajungea in anumite locuri la 300 de metri, scrie Mediafax.

Expertii considera ca aceste imagini prezinta o asemanare uluitoare cu regiunile de pe Terra care au fost afectate de glaciatiuni.

Potrivit expertilor in planetologie, astfel de structuri s-au format pe Marte odata cu alunecarea fragmentelor de scoarta si a ghetarilor, in timpul perioadei Amazoniene (care continua si in zilele noastre), cauzata de inaintarea fluxului glacial de-a lungul albiei fostului rau.

Structura in sine a albiei a fost formata la multa vreme dupa ce a fost sculptata initial de scurgerile de apa lichida din perioada Hesperiana, despre care se crede ca s-a incheiat in urma cu 1,8-3,5 miliarde de ani.



Sursa foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri