Clasa pregatitoare ramane in invatamantul obligatoriu de la sase ani si poate fi organizata in scoala sau in gradinita, decizia privind locul unde vor invata copiii fiind luata in functie de spatii, dupa consultarea parintilor, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
"Dupa o discutie cu federatiile sindicale si cele ale asociatiilor de parinti din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregatitoare in anul scolar 2013-2014, am semnat un acord care prevede mentinerea clasei pregatitoare ca parte a invatamantului obligatoriu incepand cu varsta de sase ani. De asemenea, organizarea clasei pregatitoare va fi mai flexibila din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii. Altfel spus, directorul scolii prezinta parintelui oferta pentru clasa pregatitoare in functie de spatiile disponibile, respectiv in scoala sau in gradinita", a spus Remus Pricopie.

Ministrul Educatiei a precizat ca indiferent de locul unde este organizata clasa pregatitoare, fie la scoala, fie la gradinita, activitatea se va desfasura dupa acelasi curriculum, cu personal calificat pentru invatamantul primar, scrie Mediafax.

Pricopie a spus ca in cazul in care un copil are varsta de sase ani, dar parintele nu doreste inscrierea in clasa pregatitoare, acesta trebuie sa faca dovada ca respectivul copil nu corespunde pentru aceasta forma de invatamant.

El a tinut sa precizeze ca pentru organizarea clasei pregatitoare vor continua investitiile, respectiv ca va fi achizitionat mobilier scolar in valoare de 16 milioane de lei si materiale didactice de opt milioane de lei, pana cel tarziu la 1 septembrie.

Ministrul Educatiei a mai spus ca acolo unde nu sunt spatii pentru organizarea clasei pregatitoare, inspectoratele scolare vor implica autoritatile locale pentru identificarea acestora.

De asemenea, pana la 31 martie va fi aprobata metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare, aceasta urmand sa fie mai flexibila, astfel incat parintii sa aiba mai multe optiuni.

Astfel, parintii vor putea opta pentru gradinita sau scoala de cirscumscriptie, ministrul Educatiei precizand ca aceasta este o optiune garantata. De asemenea, daca parintii vor opta pentru o alta unitate de invatamant decat cea de circumscripie, solicitarea va putea fi rezolvata in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare.

Inscrierile in clasa pregatitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educatiei cu federatiile sindicale si cu asociatiile de parinti din invatamantul preuniversitar.

Acelasi acord prevede ca in acest an sa se permita inscrierea in clasa I a acelor copii care nu au parcurs clasa pregatitoare desi aveau varsta prevazuta de lege pentru acest lucru.

Inscrierea copiilor in functie de varsta la 31 august 2013 intr-o forma de scolarizare se va face dupa mai multe criterii. Astfel, copiii cu varsta mai mica de sase ani se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu obligatoriu, numai dupa ce se va face o evaluare specifica a acestuia.
Copiii cu varste cuprinse intre sase si sapte ani se vor inscrie obligatoriu in clasa pregatitoare, iar cei varsta mai mare de sapte ani se vor inscrie in clasa I, potrivit acordului.

Conform statisticilor Ministerului Educatiei, in prezent sunt in clasa I 203.371 de elevi, iar in clasa pregatitoare 129.756 de elevi. Totodata, in grupa mare de la gradinita sunt 210.867 de copii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri