Presedintele Traian Basescu a declarat ca mesajul pe care il transmite raportul MCV este: "Nu va jucati cu statul de drept, v-au rezistat institutiile, dar reveniti-va in abordarea politicienilor", sustinand ca nu mai sunt anii '47 - '48 cand "comunistii se instalau cu ghioaga la putere".
"Vin la partea negativa a raportului care, trebuie sa recunosc, este aparent o contradictie: sa apreciezi pozitiv aceste institutii (n.r. - DNA, ICCJ, ANI, Parchetul General) care tin de statul de drept si pe de alta parte sa pui sub semnul intrebarii functionarea statului de drept, dar realitatile verii anului 2012 n-au putut fi evitate si mesajul pe care il da acest raport este - nu va jucati cu statul de drept, v-au rezistat institutiile, dar reveniti-va in abordarea politicienilor, in abordarea pe care o aveti ca oameni politici", a spus Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca nu mai este vremea anilor 1947 - 1948 "cand cu ghioaga comunistii se instalau la putere sau incalcand Constitutia", sustinand ca in 2013 se asteapta de la un stat membru NATO si UE ca politicienii sa fie responsabili.

Raportul MCV a fost profund politizat, abordarea a fost de multe ori nesincera


Presedintele Basescu a mai declarat ca, din pacate, raportul CE privind MCV a fost "profund politizat, iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera", el adaugand ca "romanii au putut fi pacaliti" de televizor, dar "occidentalii nu se uita la televiziunile noastre decat pentru monitorizare".

Presedintele a spus ca nu ar fi organizat conferinta de presa duminica daca ar fi existat reactii corecte ale institutiilor statului la raportul MCV.

"De mult nu am mai facut o conferinta de presa duminica, dar se impunea, reactia nu mai putea fi intarziata. Sigur ca obiectivul este acela de a ma pronunta pe Raportul MCV. Si poate n-as fi facut-o daca de la nivel oficial, de la nivel de reprezentare a celor mai importante institutii ale statului roman, reactia ar fi fost corecta. Din pacate, raportul a fost profund politizat, iar abordarea publica a fost de multe ori nesincera".

"Atrag atentia asupra unui lucru: romanii au putut fi pacaliti de televizoare, dar occidentalii nu se uita la televizoarele noastre decat pentru monitorizare. Ei se uita la fapte, la actiuni ale Guvernului, ale Parlamentului, ale presedintelui, ale institutiilor statului. Cine se amageste cu ideea ca propagandistic vom pacali Comisia Europeana sau statele membre nu face decat sa aiba o pozitie impotriva interesului national".
Ulterior, seful statului a spus din nou ca a observat ca raportul a fost profund politizat in abordari, "fiecare chel incercand sa-si puna mana in cap, fie ca a fost vorba de oameni politici, fie ca a fost vorba de presa".

"Cu usurinta imi dau seama cat de departe sunt unele abordari de abordarea europeana, ceea ce inseamna ca avem o problema de educatie privind standardele UE", a mai spus Traian Basescu.

El a sustinut ca, in analiza raportului, ar trebui sa se inteleaga faptul ca acesta nu poate fi citit singur, ca observatiile privind justitia din rapoartele Comisiei de la Venetia si OSCE din decembrie nu mai sunt incluse in documentul dat publicitatii de CE in 30 ianuarie.

"Oricat s-ar stradui cineva - e adevarat, in mod incorect - sa demonstreze ca acest raport a fost facut pe sub masa, cu influente din Romania este o copilarie si va rade orice demnitar european cand va constata o astfel de abordare", a continuat presedintele.

Basescu a adaugat ca a inteles ca USL vrea sa declanseze o campanie in PE. "Am o rugaminte: inainte sa citeasca raportul, si pe cel de la Venetia si OSCE", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri